Foto:NOva.rs

Zagrepčani su u maju uradili ono što niko nije očekivao - smenili su gradsku vlast posle 20 godina. Malo zatišja i istražnih radnji, pa je od početka jula uhapšeno na desetine službenika, advokata, arhitekata, čak i vozača zaposlenih u gradskoj upravi. Razlog - korupcija, mahom u vezi građevinskih malverzacija, nezakonitih radnji oko uslova gradnje, urbanističkog plana i izdavanja građevinskih dozvola. Dakle, gradnja i to sumnjiva, ono što je Beogradu dobro poznato. Zato se, logično, nameće pitanje da li našu gradsku vlast čeka zagrebački scenario jednog dana kada odu sa vlasti i kad se otvore sporni ugovori. A ima ih...

Gotovo svaka velika građevinska investicija u Beogradu bila je tema, ako nikog drugog, onda opozicije i medija… Vlast je pitana mnogo štošta, odgovore uglavnom dobili nismo.

Idemo redom.

Ništa nije sablaznilo Beograđane kao fantomsko rušenje u Savamali. Tada je sve krenulo, tada smo i otupeli. Beograđani kao da su u tom trenutku postali spremni na sve što će doći kasnije…

Rušenje s fantomkama i prevrtanje kocki

Zadatak novih vlasti u Beogradu jednog dana svakako će biti rešavanje slučaja rušenja u Hercegovačkoj ulici zbog potreba privatnog investitora, kojem je država dodelila projekat “Beograd na vodi”.

Foto:N1

 

Ni posle pet godina slučaj nije zvanično rasvetljen, a više osoba koje su u noći između 24. i 25. aprila 2016, maskirane fantomkama, bagerima sravnile sa zemljom sve što se nalazilo na putu izgradnje projekta “Beograd na vodi” do danas nisu identifikovane. Jedinu informaciju o rušenju javnost je dobila od tadašnjeg premijera, a danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je za sve optužio “kompletne idiote” iz vrha beogradske gradske vlasti, koju su tada činili Siniša Mali i Goran Vesić.

Vesić, braća Stajić i nelegalna gradnja

Kako se po Beogradu gradi, pričala je i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja je zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i njegove saradnike braću Novaka i Nemanju Stajića označila kao glavne krivce za nelegalnu gradnju u Beogradu.
“Nemanja je prvi čovek u gradu u Sekretarijatu za ozakonjenje nelegalnih objekata, Novak je privatni stečajni upravnik. Glavni pokrovitelj čitave ove mafijaške mreže je Novak Nedić, dugogodišnji generalni sekretar Vlade i dugogodišnji funkcioner SNS i kum Novaka Stajića. Mehanizam je sledeći. Prvo košta informacija da možete na nekom slobodnom državnom zemljištu da zabodete kolac. Onda se posebno plaća da počnete da gradite bez da vas iko dira. Posebno plaćate ubrzanu proceduru za potrebnu dokumentaciju, kao i za nediranje dok taj posao traje i na kraju samu legalizaciju“.

 

I ništa.

Niko nikada nije položio račune ni za rekonstrukciju Trga republike. Da zanemarimo na trenutak betoniranje centra grada i čupanje svog drveća, ali postavljanje kocki, pa njihovo prevrtanje dva puta i radovi koji je trebalo da traju jednu, a sa prepravkama došli na dve, koštali su prema izjavama gradskih zvaničnika oko 6, 4 miliona evra. Realnu cenu ovih radova građani Beograda nikada nisu saznali.

Fontana i slatko se ismejasmo…

Dolazimo do fontane na Slaviji. Predsednik Srbije rekao je da je jedna od 10 najlepših u Evropi i da mu dođe da se smeje na kritike. Smejali su se Beograđani, ali od muke, kad su čuli da ih je pevajuća, svetleća fontana koštala 1,8 miliona evra, čak 300.000 evra skuplje od one zvanično najveće u Evropi, koja se nalazi u Ukrajini, veća je od naše i košta 1,5 miliona. Ništa im lakše nije bilo ni kad su čuli da Kinezi slične fontane prave za 800.000 evra, a da se na sajtu za elektronsku trgovinu “Alibaba” slična može kupiti za 200.000.

Slavija, policija, gužva
Foto: Naxi kamere

Hvatali smo se za glavu i kad smo čuli da je spomenik Stefanu Nemanji plaćen devet miliona evra, doduše nezvanično, jer je Vlada Srbije cenu stavila pod “oznaku tajnosti” do 2023. godine. Za većinu Beograđana tajna je i gde nam je trenutno železnička stanica. Ali ne mari, imamo spomenik.

Beograd pod vodom

Tu je i gleda nas, svetli u mraku, “Beograd na vodi”, koji se često navodi kao najspornija investicija u glavnom gradu.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Dok na obali reke raste ogroman kompleks, ogroman je broj i pritužbi stanara. Garaže su poplavljene posle gotovo svake veće kiše, a dešavalo se da poplave i stanovi na 17. spratu. Tu su i nedovršeni radovi, liftovi koji ne rade, pacovi, izlomljene kocke na šetalištu, nebezbedna igrališta…

Kvalitet gradnje i nepoštovanje procedura, inače, su veliki problem Beograda. Tome u prilog svedoče i snimci i fotografije rušenja zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru koje smo gledali nedavno, što nije jedini slučaj.

Za to vreme, dok se zgrade u ruše, a Beograđanima je glava u torbi, zamenik gradonačelnika Goran Vesić uči kineski. Gradonačelnik Zoran Radojičić je zauzet vrapcima, nema drugog objašnjenja.

BONUS VIDEO Vučić: Spreman sam da idem na poligraf

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare