Blagoje JOVOVIĆ
Foto: Arhiva

Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) saopštio je danas da pozdravlja odluku Skupštine Grada Beograda da se četniku Blagoju Jovoviću, koji je ubio Antu Pavelića "po pravosnažnoj smrtnoj presudi zbog ubistva kralja Aleksandra I Кarađorđevića", dodeli ulica u Beogradu i podseća da je još pre dve godine tražio isto.

Potpredsednik POКS Vojislav Mihailović, koji je unuk generala Кraljevine Jugoslavije Draže Mihailovića, je izjavio da „ne postoji baš ništa sporno u takvoj odluci“.

„Jovović je bio samo izvršilac pravosnažne smrtne presude koju je sud Кraljevine Jugoslavije i Republike Francuske izrekao 1934. godine na suđenju Anti Paveliću u odsustvu, zbog organizovanja ubistva kralja Aleksandra I Кarađorđevića. Ovu presudu dvaju sudova Jovović je izvršio tek 1957. godine, jer je Pavelić od 1929. godine pobegao u Italiju, Nemačku i Austriju i bio nedostupan organima gonjenja Кraljevine Jugoslavije i Francuske“, kazao je Mihailović.

On navodi da je „Jovović presudu izvršio kao pripadnik regularne Jugoslovenske vojske u otadžbini koju je vodio Draža Mihailović, ministar vojni države koja je Pavelića osudila, a to je Кraljevina Jugoslavija“.

„Žalosno je da komunisti otkad su preuzeli vlast 1945. nisu sudili Paveliću zbog zločina nad Srbima u Drugom svetskom ratu, čak ni u odsustvu. Oni koji danas odluku o dodeli ulice Jovoviću kritikuju jer njegov čin nije ‘pravno utemeljen’, trudeći se da zaštite pravo najvećeg zločinca nad našim narodom otkad je sveta i veka, nisu u pravu čak ni sa pravnog aspekta, jer je Pavelić pravosnažno osuđen na smrt od strane dve države“, kazao je Mihailović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar