Tomislav Žigmanov, Ana Brnabić, Andrej Plenković i Jasna Vojinović Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEÐA VUČKOVIĆ

Premijeri Hrvatske i Srbije, Andrej Plenković i Ana Brnabić, razgovarali su danas u Subotici, gde prisustvuju otvaranju Hrvatskog doma – Matice.

Posle sastanka Plenkovića i Brnabić, u Gradskoj kući u Subotici održan je sastanak predstavnika vlada Srbije i Hrvatske.

Pre razgovora sa Brnabić, Plenković je u Hrvatskom domu – Matici imao radni sastanak sa predsednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasnom Vojnić, sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim i drugim predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji.

„U snažnom partnerstvu realizujemo brojne projekte koji doprinose boljem položaju Hrvata u Srbiji“, napisao je Plenković na Tviteru posle tog sastanka.

Žigmanov je istakao značaj dolaska premijerke Brnabić na otvaranje Hrvatske kuće, rekavši da se time šalje „vrlo jasna poruka da su Hrvati u Srbiji most saradnje“.

„Na taj način Hrvati u Srbiji su objekti pozitivnih politika priznanja, objekti uvažavanja, respekta i zajednica koja svoju renesansu i svoj boljitak u Srbiji može očekivati“, dodao je Žigmanov.

Plenković, koji je u prvoj poseti Srbiji otkako je 2016. postao premijer, ranije danas je u Sremskoj Mitrovici obišao Katedralu Svetog Dimitrija i razgovarao sa sremskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom i drugim pripadnicima hrvatske zajednice.

„Hvala vam što brinete o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture. Vlada Hrvatske pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji“, napisao je Plenković posle razgovora sa Svalinom.

Svalina je posle susreta rekao da je dolazak Plenkovića „istorijski događaj u Sremskoj Mitrovici“ i izrazio nadu da će to „doprineti rešavanju nekih pitanja koja su prepoznatljiva i vidljiva u zajednici“, prenosi HRT.

„Upoznali smo premijera s nekim određenim dobrobitima i s nekim poteškoćama kojih nije mali broj, pa da se s jednog višeg nivoa pokrenu neka pitanja i da se na neki način dođe do nekih rešenja. I naglašavali smo i jedan oblik reciprociteta u nekim pitanjima, zastupanja interesa vernika Sremske biskupije. Ono što uživaju naša braća, Pravoslavna crkva u Hrvatskoj, da se to u određenom procentu na neki način reflektuje i ovde, po pitanju naše katoličke zajednice“, kazao je Svalina.

Posle otvaranja Hrvatskog doma – Matice, čiju izgradnju je u potpunosti finansirala vlada Hrvatske, Brnabić i Plenković će se obratiti javnosti.

To novo zdanje nedaleko od centra Subotice biće sedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, i trebalo bi da bude centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Sa Plenkovićem su u Srbiju došli i potpredsednica vlade Anja Šimpraga, ministarka kulture i medija Nina Obuljen Korižinek, ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuhs, državni sekretar Centralne državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsednica Odbora Hrvatskog sabora za Hrvate izvan Hrvatske Zdravka Bušić.

Članovi hrvatske delegacije večeras će u Subotici biti na Svečanoj akademiji povodom godišnjice rođenja biskupa Ivana Antunovića, praznika hrvatske zajednice u Srbiji.

***

BONUS VIDEO: Sukob Brnabić i Ćute u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar