Septembra prošle godine u rad Skupštine Srbije uvedeno je novo pravilo, da policijsko obezbeđenje svako malo ulazi u salu tokom sednice i fizički sprečava opoziciju da se kreće. Ova praksa nastavila se i u novom sazivu, pa tri dana zaredom gledamo momke u crnom koji se ređaju u kordon.

Više puta se u prethodna tri dana atmosfera u skupštinskoj sali usijala. Razlog je to što predsedavajući Stojan Radenović sednice vodi tako da poslanici opozicije ne mogu da dođu do reči. Ignorisanje poslanika s negove leve strane u više navrata dovelo je do toga da je opozicija ustala sa svojih mesta i uputila se ka stolu predsedavajućeg, tražeći da poštuje Poslovnik.

PROČITAJTE JOŠ...

Istog trenutka u salu ulazi obezbeđenje, koje pravi kordon i gurka se s opozicijom. Pritom, nije reč da o standardnom skupštinskom obezbeđenju, već policijskom, a opozicija bi rekla i partijskom.

Tim povodom, šefica poslaničke grupe SSP i PSG Marinika Tepić rekla je Radenoviću da je to neprihvatljivo.

Marinika Tepić Foto: Printscreen/RTS

„Niko ovde ne sme da se stara o redu osim vas. Neko je shvatio da je policija partijska, naprednjačka, pa je koristi da pravi kordon ovde kao da smo teroristi. Moj kolega Miroslav Aleksić ne može da priđe da vas pita. Nijedan policajac ne sme da nam zabrani da se krećemo, ni da nas spreči da vam priđemo, pitamo… Naročito zato što nam ne dajete da govorimo. Nemojte da dozvolite da vas zloupotrebljavaju. Ako niste sposobni da radite ovaj posao, ima neko sledeći najstariji ko može da vas zameni“, rekla je Tepić na sednici, nakon što je u sali umalo došlo do fizičkog obračuna.

Ovo se prvi put desilo u septembru prošle godine, kad je opozicija opstruisala rad parlamenta zvižducima, vuvuzelama i udaranjem u klupe, tražeći da se ispune zahtevi protesta Srbija protiv nasilja. Tadašnja premijerka i ministri “ogradili” su se kordonom.

Ko su ti ljudi?

Kako se tada ispostavilo, pored redovnog skupštinskog obezbeđenja, tu su bili i pripadnici Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata (JZO), a među onima koji su tada učestvovali u opkoljavanju opozicionih poslanika bio je i Vladan Babić, dugogodišnji bokser i kapiten reprezentacije Srbije.

Istina je da toga nije bilo ni u vreme Slobodana Miloševića, a bilo je u parlamentu i šamara, polivanja vodom i čupanja revera.

Dovoljno je setiti se kako je svojevremeno poslanica Srpske radikalne stranke Gordana Pop Lazić skinula cipelu i bacila je u pravcu stola predsedavajuće Gordane Čomić. Tadašnji lider njene stranke Vojislav Šešelj čupao je kablove na govornici, polivao vodom, mahao pištoljem na studente, ali je i zaradio šamar od nekadašnjeg ministra vojnog Slobodana Krapovića.

Kad se navode skupštinski incidenti, trebalo bi podsetiti i na trenutak kad je Aleksandar Stefanović, tada potpredsednik DHSS-a ošamario socijalstu Rajka Baralića, jer ga je iznervirao njegov pogled. Ili onda kad je Branislav Pomoriški (DOS–LSV) Tomislavu Nikoliću opsovao majku i pljunuo ga. Nikolić se tad okrenuo i gurnuo Pomoriškog. Nakon raskola u Srpskoj radikalnoj stranci, kada je Tomislav Nikolić sa još 20 radikala osnovao poslanički klub „Napred Srbijo”, bilo je i ozbiljnih svađa i obračuna, pa je radikal Srboljub Živanović udario budućeg naprednjaka Igora Bečića i polomio mu nos.

Nijedan od ovih događaja nije doveo do toga da policijska brigada dežura u sali i poslanicima ne dozvoljava da se kreću.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare