Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ne sadrži rešenja za neke od najvažnijih problema u ostvarivanju ovog prava, koji ugrožavaju javni interes, ocenila je danas Koalicija za slobodu medija.

Kako se navodi u saopštenju, Nacrtom se predlaže uvećanje broja osnova za ograničenja prava na pristup informacijama, poput propisivanja mogućnosti da organ uskrati informaciju tražiocu, ukoliko bi na taj način ugrozio položaj na tržištu društava kapitala, ili ukoliko bi se time povredio poslovni interes pravnih, ili fizičkih lica.

Koalicija navodi i da se u nacrtu predviđa da političke stranke i verske zajednice nemaju obavezu dostavljanja informacija građanima, medijima i drugim zainteresovanim tražiocima za njihov rad, čak ni u slučaju kada su većinski finansirane iz javnih izvora, dok je Narodna banka izuzeta iz nadležnosti Poverenika.

Ovakav nacrt zakona ne donosi unapređenja u pojedinim oblastima koje su prepoznate kao naročito problematične, uključujući pravo na žalbu u situacijama kada zahteve za pristup informacijama ignoriše Vlada Republike Srbije, kroz rad svojih službi, dodaje se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar