Mlađan Đorđević Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Pre nekoliko dana, prilično nezapaženo u srpskim medijima, Moskvu je posetila pomoćnica američkog državnog sekretara i osoba od najvišeg poverenja američkog spoljnopolitičkog miljea, Viktorija Nuland. Stari znanac nas na Balkanu, Nulandova je imala niz razgovora u Кremlju, čiji odjeci će se osetiti i u našem regionu.

Naši prijatelji u Moskvi javljaju da je Aleksandar Vučić definitivno izgubio poverenje svih velikih igrača, što je tokom ove posete i potvrđeno. Englezi su ga napustili među prvima, a oni nepogrešivo nanjuše listopad svakog diktatora i okrenu mu leđa. Nemci su doživeli promenu vlasti i njegova mentorka Angela Merkel odlazi u penziju, a dolaze socijaldemokrate i zeleni, koji su već najavili da neće tolerisati autokratske režime. Bajdenova administracija je sumnjičava prema Vučiću još od kada se u kampanji za američke izbore, suludo i kratkovido, stavio na raspolaganje Donaldu Trampu.

Pročitajte još...

Bajden zato za novog ambasadora u Beogradu šalje Кristofera Hila, koji važi za tvrdu struju u odnosima sa Srbijom. Eto još jednom primera kako je Vučić svojom glupošću odmogao srpske nacionalne interese – Amerikanci šalju ambasadora koji će da nam zavrće ruku više nego obično. A službe poput DEA oprezno prate kada predsednik jedne države brani narko dilere u televizijskim obraćanjima, ili kada ima izražene veze ka narko klanu koji je masovno ubijao ljude u kući strave u Ritopeku.

A Rusi? Ruse se Vučić trudio sam da otpiše – izmišljao je špijunske afere, optuživao Rusiju da stoji iza protesta u Beogradu prošlog leta, prodavao oružje Ukrajini, povlačio našu vojsku iz zajedničkih vojnih vežbi, potpisivao Vašingtonski sporazum iza leđa Rusiji, priznao Кristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH – iako se Rusija tome otvoreno protivi, jer nije ispoštovana procedura izbora u Savetu bezbednosti. Ipak, sve to je Vučić radio sa drugim ciljem – da za račun zapada odvoji Srbiju od Rusije, da ih natera da odustanu od podrške Rezoluciji 1244 i da utera našu zemlju u NATO. Nije ni slutio da će se i zapad, i Rusi, naći na istoj strani odnosa prema njemu. A to je razumevanje da režim u Srbiji, pre ili kasnije, mora da se menja.

Nakon odlaska Nulandove iz Moskve, sastanci su sa obe strane opisani kao „korisni“ i „konkretni“. Čak je i Vladimir Putin ukupne odnose sa SAD ocenio kao „potpuno konstruktivne“.

Pažljivi čitaoci bi sada trebalo da stave u kontekst plan koji je pokret Oslobođenje izneo tokom naše prošlomesečne posete Moskvi, a za koji smo dobili podršku određenih krugova: ostavka Vučića, kao najodgovornijeg za ogromnu političku i društvenu krizu u Srbiji; preuzimanje mesta v. d. predsednika od strane Ivice Dačića, jer on po Ustavu kao predsednik skupštine ima na to pravo, formiranje prelazne vlade i tužilaštva za političke zločine po ugledu na Makedoniju, i zatim organizacija slobodnih izbora. Danas postoji samo jedan čovek u Srbiji koji ima poverenje i Rusije i zapada, a to je upravo Ivica Dačić.

Takođe, postoje i umereniji glasovi u SNS (a koje Vučić pokušava da prozove i ocrni putem svojih medijskih satrapa), a koji bi rado učestvovali u ovom planu i u prelaznoj vladi. Setite se, koji ministar se redovno sastaje sa zapadnim ambasadorima, a nedavno je išao i do administrativne linije sa ruskim ambasadorom?

Točkići su se pokrenuli. Aleksandar Vučić je, kao dobar šahista, takođe brzo reagovao. Na samitu nesvrstanih u Beogradu je molio Sergeja Lavrova da ga Putin primi. Poseta je navodno zakazana za 25. novembar i to je Vučić slavodobitno objavio, iako još uvek nema potvrde. Naš diktator očekuje da će u Moskvu otići uz veliku pompu, pred samu izbornu kampanju, i da će odatle Srbima da pokuša da „proda“ još neku zgodnu priču i proglasi neku veliku pobedu – pretpostavljam o tome kako je uspeo da isposluje cenu gasa nižu od tržišne, iako Srbija svakako gas ne kupuje na berzi i za nas ne važe te cene. Mogao bi Vučić veoma da se iznenadi na tim sastancima, ako sazna šta je Viktorija Nuland zaista dogovarala u Кremlju, a što se tiče Balkana. Mogao bi iz Moskve da dođe obešenog nosa.

Pogotovo će Vučić biti iznenađen ako mu zvanični krugovi u Moskvi predoče da plan koji sam maločas izneo, nije nikakva fantazija, već realna mogućnost, koja će značiti politički kraj za njega, a put ka oslobođenju za Srbiju. Amerikanci mu nisu zaboravili zavlačenje i prevrtljivost. Rusi mu nisu zaboravili pokušaje da ih „otkači“. Ivica Dačić mu nije zaboravio da mu uništava stranku i usisava je u SNS. Umereniji funkcioneri samog SNS nisu zaboravili ponižavanje koje redovno doživljavaju. Narod Srbije nije zaboravio kako je živeti slobodan od izdaje, pljačke, kriminala i autokratije. Saznaćemo sve vrlo uskoro. Novembar je iza ćoška.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare