Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski predstavnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula, član političke grupe evropskih socijalista i demokrata, kaže da su prizori policijske brutalnosti prema demonstrantima na ulicama Beograda šokantni i da epidemiološka kriza ne sme biti izgovor za nastavak represivne politike.

„Prizori policijske brutalnosti prema demonstrantima na ulicama Beograda su šokantni. Mirni protesti građana protiv nedoslednosti srpske vlade i predsednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom korona virusom kao i najave novog policijskog časa nakon održavanja izbora eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa. Slike nasilja građani Srbije i šire su uopšte imali priliku videti zahvaljujući izveštavanju malobrojnih medija (poput N1 televizije i Nova.rs) koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti, a koji redovno izveštavaju i o razmerama pandemije COVID-19“ ocenio je Picula.

Kako ističe, razočaran je i zbog „bez ikakvih dokaza i temelja juče izrečene nekoherentne optužbe premijerke Srbije Ane Brnabić na televiziji Pink o tome da zajedno sa još dve koleginice iz EP i Veća Evrope potpiruje nerede u toj zemlji“.

„Nažalost, rezultat je nastavak represivne politike vlasti prema slobodi medija u Srbiji, koja se ogledala i u neslaganju nekolicine zemalja članica EU da nastave otvarati pregovaračka poglavlja. Ovakva retorika ujedno podseća na Vučićevo umanjivanje važnosti EU materijalne i finansijske pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije. Ovim putem pozivam vodjstvo Srbije da se suzdrži od nasilnih reakcija na proteste u Beogradu i Srbiji, a demonstrante da svoje zahteve mirno i argumentovano predstave“ nastavio je Picula.

Ujedno, kaže, očekuje od kolega iz Evropske narodne stranke (EPP), čiji je Vučićeva stranka član, da prestanu sa kontraproduktivnom politikom prema zemljama u jugoistočnoj Evropi i prećutnim odobravanjem, a nekad i direktnom podrškom sestrinskim strankama čije politike i vrednosti su u direktnoj suprotnosti sa zajedničkim evropskim vrednostima.

„Kao zastupnik u Evropskom parlamentu tokom proteklih šest godina sam kontinuirano radio upravo na otvaranju perspektive članstva u EU zemljama zapadnog Balkana u celom nizu svojih dužnosti, posebno kao predsednik radne grupe za zapadni Balkan i izvestilac EP za preporuke o proširenju, te izvestilac za Crnu Goru i novi paket pretpristupne pomoći IPA III. Sve s ciljem osiguranja mira, napretka i trajne stabilnosti za sve zemlje u regiji“, ističe hrvatski predstavnik u Evropskom parlamentu.

U skladu sa tim, u preporukama za proširenje Evropske unije na zapadnom Balkanu zatražili su da demokratija i vladavina prava, te ljudska prava i slobode ponovo postanu prioritet za proces proširenja.

„Tražimo da se poglavlja koja se odnose na pravosuđe, korupciju i organizovani kriminal, kao i poglavlja koja se odnose na poštovanje ljudskih prava, uključujući prava manjina, slobodu medija i slobodu izražavanja prva otvore i poslednja zatvore. Upravo su rastakanje demokratskih institucija u Srbiji i jačanje Vučićevih autoritarnih praksi među glavnim preprekama osetnom napretku na putu Srbije u Evropsku uniju“, zaključio je Picula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar