Petar Petković Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

„Pravda je pobedila, R.P. je pušten na slobodu!“, oglasio se direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Reč je o jednom od dvojice Srba koji su uhapšeni 29. maja u Zvečanu, kada je došlo do sukoba građana sa pripadnicima Kfora. Istog dana je uhapšen i D.O, prenosi KoSSev.

Njima je dva dana kasnije određen 30-dnevni pritvor.

Predstavnici Srba na Kosovu još od hapšenja traže puštanje R.P. i D.O, što je ujedno bio i zahtev koji se mogao čuti na protestima ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku koji traju skoro mesec dana, odnosno od nasilnog ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije.

Srpska strana takođe tvrdi da su R.P. i D.O. nevini, da su samo mirno protestovali i da tog 29. maja nisu počinli nikavo nasilje.

U međuvremenu je u medijima objavljeno više klipova na kojima se vidi kako uoči izbijanja sukoba pripadnici Kfora koji su postavili kordon povlače obojicu iza sebe, dok oni sede na asfaltu zajedno sa drugim građanima.

Potom je sa istim navodima izašao i zvanični Beograd, ujedno tvrdeći da su obojica pretučena od strane pripadnika Kosovske policije, a pogotovu D. O.

Predsednik Srbije izjavio je nakon jučerašnjeg susreta sa Borelom i Lajčakom u Briselu, da im je predstavio izveštaj o njihovim povredama, ujedno tvrdeći da ni Euleksu nije jasno zašto su njh dvojica uhapšeni i u pritvoru.

Ovog popodneva se, međutim, oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je „pravda pobedila“, te da je R. P. pušten na slobodu, bez iznošenja drugih detalja.

„Zašto je bio utamničen 26 dana, kad svi znaju da nije bio kriv, o čemu postoje i dokazi?“, upitao je Petković.

Naglašava da je u skorijem periodu „osmoro Srba uhapšeno na pravdi Boga“.

„Svi moraju da budu oslobođeni! Borićemo se za sve njih dok ne budu opet sa svojim porodicama“, istakao je Petković.

Neposredno pre oglašavanja Petkovića pojedini mediji u Beogradu objavili su nezvanične navode da je R. P. pušten uz položeno jemstvo, te da se vratio porodici.

KoSSev portal se u vezi sa ovim navodima obratio Osnovnom sudu u Prištini, koji je prethodno i doneo odluku o određivanju pritvora R. P. i D. O.

***

BONUS VIDEO: Kosovo, protesti, sankcije: Vučićeva tromeđa posle Brisela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar