Petar Petkovic
Petar Petković Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ugrožavanje Srba i njihove imovine na Kosovu je intenzivirano u poslednje vreme, od početka godine zabeleženo je 70 takvih napada, dok je tokom 2020. bilo ukupno 80, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je za televiziju Hepi rekao da je „simbol takvih napada slučaj Dragice Gašić“, povratnice u Đakovicu, u kojoj sada osim nje nema Srba, a albanske vlasti su joj „konfiskovale“ blindirana ulazna vrata, nabavljena uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, Dragica Gašić se nakon povratka u svoj stan u Đakovici svakodnevno suočavala sa pretnjama i kamenovanjem vrata i prozora, zbog čega je Kancelarija za KiM odlučila da joj nabavi „rešetke za prozore i blindirana ulazna vrata“.

„Kada smo nabavili, kada su doneta da budu postavljena, došla je policija i konfiskovala ih je uz obrazloženje da je prethodno potrebna odluka opštine da bi se zamenila vrata“, rekao je Petković i dodao da je doneta odluka da Gašićevoj hranu donosi isti čovek koji snabdeva monahinje u manastiru Svete Trojice u Đakovici, da „ne bi morala svakodnevno da izlazi“.

Petković je dodao da je ona u međuvremenu dobila rešenje opštine da to više nije njen stan „već da pripada opštini“, povodom čega je kancelarija za KiM angažovala advokate.

„Ona je sve vreme imala taj stan, sa njenim znanjem određeni Albanci su živeli u tom stanu, s tim što je onaj koji je tu poslednji živeo jedva izašao“, rekao je Petković.

On je dodao da postoji „70.000 najrazličitijih nerešenih zahteva po pitanju uzurpacije srpske imovine“ koju koriste Albanci i „uz pomoć raznih svedoka tvrde da je to njihovo iako nije tako“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare