Petar Petković, Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Srbija ostaje opredeljena za dijalog sa Kosovom, jer je nesuglasice na Zapadnom Balkanu moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, saopštio je Petkovićev ured.

Petković je u razgovoru sa direktorom direkcije za Balkan italijanskog Ministarstva spoljnih poslova Andreom Kaskoneom rekao da „Beograd ostaje opredeljen za dijalog, jer je nesuglasice na Zapadnom Balkanu moguće rešavati isključivo dogovorom i kompromisom, a svaki pokušaj nametanja rešenja kroz jednostrane akte i provokacije za posledicu neminovno ima destabilizaciju prilika na terenu“.

Petković je rekao da „za razliku od Beograda, koji je ispunio sve dogovore proistekle iz Briselskog sporazuma, Priština nije ispunila svoju najveću i najvažniju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, sa kojom kasni više od devet godina“.

„Priština uporno beži i od sprovođenja dogovora o energetici, pravosuđu, slobodi kretanja, a nema ni pomaka sa prištinske strane po pitanju nestalih“, dodao je srpski zvaničnik.

Petković je rekao da Priština ne sprovodi ni sopstvene odluke, tako da „već šest godina odbija da izvrši odluku takozvanog Ustavnog suda u Prištini i manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemljišta, što je eklatantan dokaz da na Kosovu ne postoji vladavina prava“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 

Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar