Petar Petković
Petar Petković Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da su ključne prednosti dogovora u Briselu o rešavanju krize na severu povlačenje jedinica ROSU i odustajanje od reciprociteta u pogledu registarskih tablica, što praktično znači povratak na sporazum iz 2016. godine.

Najvžnije što je juče postignuto dogovorom u Briselu je odlazak Rosu, dolazak Kfora i da neće biti više skidane tablica našim ljudima koji žive na severu, rekao je za RTS Petković i naglasio da „nema besplatnog ručka u Briselu“, i da je za to moralo da se izbori.

Pročitajte još...

Petković je ocenio da je u Briselu „odbranjen mir i pravo na slobodu kretanja“, a da je sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine na koji su se iz Prištine pozivali.

„Kurti se poziva na sporazum iz 2011. ali na osnovu ovog sporazuma tog sporazuma nema jer će se primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine, dakle nema više nikakvog reciprociteta“, rekao je Petković.

To, kako je objasnio, znači da će se govoriti o dogovorenom Briselskim sporazumom „pre svega o Zajednici srpskih opština“, a „jasno je rečeno i da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršen Briselksi sporazum u tački 10 i prisustvu srpskih sudija“.

„Naš stav od koga nismo odustali je upravo ZSO. Nema besplatnog ručka u Briselu, za ovo smo morali da se izborimo“, rekao je Petković za RTS.

On je najavio da počinje povlačenje specijalaca kosovske policjje 24 sata pre primene sporazuma jer „ROSU nema šta da traži na severu Kosova“, a da se pre toga očekuje dolazak Kfora.

Petvković tvrdi i da dolaskom Kfora „jača Rezolucija 1244“.

„Nema skidanja tablica i ono što je posebno bitno za naše ljude koje imaju KM tablice je da se one neće skidati, što je bitno za slobodu kretanja“, naglasio je Petković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar