Petar Petković Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Кurti "uzalud pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu".

Petković je u pisanoj izjavi rekao da kosovski premijer može da „za svoju unutrašnju političku upotrebu govori šta mu je volja i pokušava da smiri uzavrelu političku atmosferu i napade u Prištini, ali obaveza fomiranja ZSO je jasno definisana u četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine koji su za Кurtija obavezujući svakim slovom kako su napisani“.

„Zato nema potrebe da se (predsednica Kosova Vjosa) Osmani i Кurti upinju i da izmišljaju nove pojmove i neodrživa tumačenja, kada dobro znaju šta je potpisano pre deset godina u Briselu i na šta se Кurti obavezao u Ohridu“, istakao je Petković.

Petković je dodao da se „ne mogu ponovo pregovarati, niti prepravljati već potpisani sporazumi koji su postignuti pre deset godina, ma koliko Кurti mislio da bi jezičkim igrama mogao da sebi kupi dodatno vreme u izbegavanju obaveza“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas za medije u Prištini da dijalog sa Srbijom nije među prioritetima njegove vlade, a komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da Zajednicu srpskih opština treba formirati prema sporazumima iz 2013. i 2015. godine, rekao je da reč „zajednica“ ne bi trebalo poistovećivati sa rečima „opština“ ili „udruženje“.

Kako prenose kosovski mediji, Kurti je rekao da reč „zajednica“ ne treba poistovećivati sa rečju „opština“ ili „asocijacija“, te da se u tački 7. osnovnog sporazuma EU koji su Beograd i Priština prihvatili u Briselu, a zatim i u Ohridu, navodi adekvatan stepen obrazovanja srpske zajednice i naglašava da se u njemu govori o „srpskoj zajednici“, a ne opštinama.

***

BONUS VIDEO – Tumačenja posle Ohrida: da li je potpis obavezan ili već postoji obaveza 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar