Petar Petković Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, nakon današnje runde tehničkog dijaloga, izjavio je da prištinska strana beži od pitanja nestalih i formiranja ZSO i da, kako je kada je dao predlog za rešenje za registarske tablice - predstavnik Prištine o tome nije želeo da razgovara.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prvo se sastao odvojeno sa dve delegacije. Delegaciju Srbje vodio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a kosovsku delegaciju zamenik premijera Besnik Bisljimi.

Petković je, nakon ove runde, rekao novinarima da nije nimalo lako razgovarati s Prištinom, ocenjujući ponašanje Bisljimija „skandaloznim“, da je došao sam i da kod sebe nije imao nikakav papir. On tvrdi da je Beograd došao disciplinovano i pedantno pripremljen – s predlozima, materijalima i papirima.

„Kada je trebalo da razgovaramo o važnim pitanjima kao što je dalja implementacija formiranja ZSO, pitanje nestalih – šta i kako dalje nakon donošenja Deklaracije o nestalim osobama, ali i drugim važnim pitanjima kao što je sloboda kretanja – pitanja koja se odnose na sam život Srba na KiM, institucionalno nasilje Kurtija koje se svakodnevno dešava prema Srbima, napadi Kosovske policije, pucanje na Srbe… Na to Bisljimi nije želeo da da nikakve konkretne odgovore, sve vreme je pokušavao da različitim upadicama obesmisli tok dijaloga. Razgovarali smo i o pitanju energetike. kada se pozovem na sporazume i Povelju UN, on kaže da pričam gluposti“, naveo je Petković.

Petković tvrdi da kada je pokazao odbijenicu novinarki RTS, koja radi projekat EU, da je Bisljimi to uzeo i bacio na pod.

„Samo želi da inscenira da razgovara i da napravi privid da učestvuje u dijalogu, ali došli smo do onoga što sve vreme Vučić govori – da Aljbin Kurti i svi oni ne žele da formiraju ZSO“, rekao je Petković.

Petković navodi da kada spomene Zajednicu srpskih opština, da Bisljimi kaže da prvi put čuje šta je to.

Evropski zvaničnici rekli su ranije da će se razgovarati o primeni svih tačaka sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

RTS je ranije danas javio da će biti reči o Zajednici srpskih opština i to u skladu sa četiri sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

BONUS VIDEO: Vučić: Ili će se prihvatiti dogovoreno ili je kraj svega

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar