Petar Petković Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Glavni pregovarač Beograda i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom, u okviru nove tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

Trilateralni sastanka delegacija Beograda, Pristine i EU posrednika u dijalogu zakazan je za 14 časova.

Pred današnji sastanak na ekspertskom nivou, Petković je najvio da će Beograd na prvom mestu insitirati na formiranju Zajednice srpskih opština i to na način koji je dogovoren Briselskim sporazumom, uključujući sva ovlašćenja, kao i na pitanju bezbednosti Srba na KiM, a u svetlu inicdenata koji su se poslednjih dana dešavali u južnoj srpskoj pokrajini.

Iz Beogrda poručuju da se navršilo 3.000 dana od postizanja sporazuma o formiranju ZSO, a da Priština nije ispunila dogovorenu obevezu.

Portaprol EU, Peter Stano, u izjavi za Tanjug, ponavlja da je Kosovo 2013. godine popisalo sporazum o formiranju ZSO, a da ga je kasnije ratifikovao i kosovski parlament.

„Tim činom Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da ispuni ovaj sporazum. Na Kosovu je da prredloži put primene dogovorenog“, navodi Stano.

Direktor Kancelarije za KiM je najavio da će se danas razgovarati i o pitanjima nestalih osoba, slobodi kretanja i energetici.

EU kao glavni posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nagalšava da je sastanak eskperata pripremni sastanak za novu rundu razgovora na visokom političkom nivou između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenik koosvskih institucija, Aljbina Kurtija.

„Ako se sporne teme ne reše na tehnićkom nivou, zakazaće se novi sastanak eksperata. Ako dođe do dogovora, finalizacija će biti na sastanku na visokom političkom nivou“, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Nakon prethodne runde razgovora Vučića i Kurtija u Briselu sredinom juna, šef diplomatije EU, Žosep Borelj najavio je novu rundu dijaloga na viskom političkom nivou za kraj jula.

Delegaciju Beograda na današnji razgovorima u Briaselu predvodiće direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, a sa strane Prištine, po prvi put kao šef pregovarčkog tima pojaviće se potpredsednik privremenih kosovskih institucija, Besnik Bisljimi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar