Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kosovska vlada, odnosno njen predsednik Aljbin Kurti, vodiće dijalog sa Beogradom, prvi je od pet principa koji se tiču dijaloga u trogodišnjem programu kosovske vlade, usvojenom na današnjoj sednici u Prištini.

Vlada Kosova usvojila je danas program rada za period od 2020. do 2023. godine i u njemu posebno poglavlje predstavlja dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u kojem se kao konačni cilj utvrdjuje medjusobno priznanje dve zemlje.

U programu se navodi da će se dijalog sa Beogradom odvijati u duhu reciprociteta:

„Dijalog treba da vodi premijer, na osnovu rezolucije ili platforme za dijalog. Upućuje se na preispitivanje postignutih sporazuma u saradnji sa EU, zamenu takse reciprocitetom i obećava puna transparentnost u procesu“.

„Vlada Kosova posvetiće se normalizaciji odnosa sa Srbijom dijalogom i u duhu principa reciprociteta. Biće vodjen dijalog o pitanjima bilateralnih i dobrosusedskih odnosa, uključujući pitanje nestalih, reparacije ratne štete i okupacije, sukcesija bivše jugoslovenske federacije u kojoj je Kosovo bio sastavni element, i medjusobnog priznavanja država“, kaže se na početku dela o dijalogu.

Prema planu tema dijaloga Kosova i Srbije ne mogu biti pitanja koja se odnose na teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, unutrašnju regulaciju i funkcionalnost zemlje.

„Jedinstveni karakter Republike Kosovo neprikosnoven je. Stvaranje trećeg administrativnog organa za naselja sa odredjenim etničkim stanovništvom u suprotnosti je sa duhom Ustava Republike Kosovo i zato ga neće podržati Vlada Kosova“, kaže se u dokumentu koji je danas usvojen.

Skupština Kosova mora usvojiti rezoluciju/platformu za dijalog s ciljem dobijanja dvotrećinske većine glasova, koja će uključivati principe na kojima se dijalog zasniva u skladu sa Ustavom, dodaje se u usvojenom programu.

„Taksa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biće zamenjena punim merama reciprociteta“, kaže se u programu Vlade i dodaje da će biti obezbedjena maksimalna transparentnost u svim fazama dijaloga.

Takođe je predviđen potpuni pregled do sada postignutih sporazuma sa ciljem da se analizira obim njihove primene u Srbiji i da se u saradnji sa EU postave ta pitanja tokom dijaloga.

Usvojeni program upravljanja u naredne tri godine sadrži i druge smernice a tiču se poboljšanja ekonomije, pravde, obrazovanja i drugih oblasti.

Premijer Aljbin Kurti rekao je da je vladajući program zasnovan na koalicionom sporazumu sa Demokratskim savezom Kosova.

U poglavlju o vladavini prava, vlada je obećala da će dekriminalizovati i ukloniti uticaj izvršne vlasti na pravosudni sistem.

Izvor: Beta, RTS