Foto:N1

Sociološkinja Vesna Pešić rekla je da su Kosovu date sve glavne institucije koje jednu državu čine nezavisnom, te joj je smešno da se sada dve strane, kako navodi, "svađaju oko tablica". Smatra da Srbija treba da se pomiri sa tim da je Kosovo izgubljeno. "Nema načina da se Kosovo vrati", ocenjuje Pešić.

Ona u Novom danu na TV N1 navodi da je najmanje važno da li će biti RKS ili KM tablice, već je mnogo važnije kako se na Kosovu živi.

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji se juče prvi put oglasio posle poslednje runde dijaloga u Briselu 18. avgusta, rekao je da neće biti vraćanja registarskih tablica KS, koje su statusno neutralne tablice po Rezoluciji 1244. Juče su sa prištinskim zvaničnicima razgovarali i zvaničnici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, u pokušaju da snize najnovije tenzije izazvane prištinskim merama reciprociteta koje se tiču registarskih tablica i ličnih dokumenata, zatraživši da njihovu primenu Kosovo odloži za još tri meseca.

Vesna Pešić smatra da se situacija oko Kosova dosta promenila, jer su se „Amerikanci jako uključili u to“, čak i, kako dodaje, „američki državni sekretar Entoni Blinken nepreikidno prati šta se tu dešava“.

„Cilj je da se smanji ruski uticaj na Balkanu“, ocenjuje.

Dodaje da je problem što Srbija „neće da digne ruke od severa Kosova, jer je tu većinsko srpsko stanovništvo i Srbija ne odustaje od toga da ga pripoji sebi“.

Podsetivši da je i ranije bilo predloga o podeli Kosova, ona kaže da se najverovatnije neće dogovoriti nikakve podele, ali sever jeste problem“.

Opširnije u tekstu N1.

BONUS VIDEO: Vučić na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare