printscreen

Sociološkinja Vesna Pešić povodom predloga vlada SAD, Beograda i Prištine za Nobelovu nagradu za mir kaže da kandidaturu nije teško dobiti, ali je komplikovano osvojiti nagradu. 

Da podsetimo, Magnus Jakobson publicista iz Švedske, nominovao je juče američku vladu, kao i vlade Srbije i Kosova za Nobelovu nagradu za mir. Kako je naveo na svom Tviter nalogu, ove tri vlade su nominovane zbog zajedničkog rada na miru i ekonomskom razvoju, kroz ugovor o saradnji potpisan u Beloj kući.

Ovim povodom, Pešić koja je i sama 1997. godine bila kandidovana za ovu nagradu kaže da kandidatura nije problem.

„Trampu je ovo druga, a može da ga predloži i neko treći, to nije problem.  Najviše je tom nagradom bio opsednut Tito, ali nije uspeo da je dobije. A ovo sa Trampom je predizborna kampanja, sad kad rekonstruišemo prethodne događaje vidimo da je napravio ceo plan sa sastankom u Vašingtonu. Sve je imalo za cilj ovu nominaciju za Nobelovu nagradu za mir. Tu nominaciju nije teško dobiti. Mene, koleginicu iz Zagreba Vesnu Teršalig i gradonačelnika Tuzle je 1997. godine predložio je predložio nekakav novinar, a ovde je verovatno bilo uticaja ko će da ga predloži. Komplikovano je dobiti nagradu“, rekla je Pešić u „Probudi se“ na televiziji Nova S i dodala da nagrada nekad bude praćena zanimljivim i neverovatnim stvarima.

„Tako je na primer Barak Obama, koji je u tom trenutku tek počeo da bude predsednik i ništa specijalno nije pokazivao šta je radio po pitanju mira, dobio nagradu.  Ahtisari je recimo zaslužio nagradu. On je za mene jedno ime koje sam sanjala noću, zato što dok je bilo bomabardovanje stalno se spominjalo da dogovor sa Miloševićem treba da napravi neki Ahtisari, ja uopšte nisam znala da li taj čovek postoji i svi smo čekali kad će da napravi taj dogovor i da prestane bombardovanje. Ahtisari je stvatrno zaslužio tu nagradu, za Kosovski plan i bombardovanje, za razliku od Obame. I nas troje odavde bili smo vrlo zaslužni. Ja sam bila sam veliki aktivista protiv rata, Vesna Teršalić je takođe imala antiratnu kampanju, kao i gradonačelnik Tuzle“, zaključila je Pešić i dodala da joj je bivši premijer Zoran Đinđić zavidio na nagradi. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare