Đorđe Miketić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović rekao je da će sutra biti saopšteno novo ime koalicije koju će činiti stranke koje su glasale u okviru "Srbije protiv nasilja" da se ide na izbore 2. juna. Nakon odluke da Đorđe Miketić i beogradski odbor "Zajedno" napuste ovu stranku jer je ona izglasala da se bojkotuju izbori, Grbović je odgovorio na pitanje Nove da li će biti prostora za saradnju sa Miketićem.

Na naše pitanje da li će svih šest članica SPN koje su glasale za predlog da se izađe na izbore zajedno i učestvovati na izborima, Pavle Grbović je odgovorio potvrdno.

Osim toga, upitan da li to važi i za DS koji je na poslednjem sastanku promenio stav od bojkota ka izborima, odnosno beogradski odbor stranke Zajedno koji je istupio iz stranke jer je bio nezadovoljan odlukom o bojkotu, Grbović odgovara:

Pavle Grbović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„DS svakako, a sa beogradskim odborom stranke Zajedno nismo imali razgovore jer su oni tek juče doneli odluku o istupanju, tako da nije bilo kontakta“, tvrdi sagovornik Nove.

Beogradski odbor „Zajedno“ istupio je iz ove stranke jer su bili nezadovoljni činjenicom da je stranka odlučila da se bojkotuju predstojeći izbori zakazani za 2. jun.

Đorđe Miketić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Pokrenuli smo akciju građanskog čišćenja biračkog spiska, jer nikada nismo očekivali da će nam režim bilo šta dati na tacni. Naš slogan je da mi ne čekamo, mi čistimo, sve po spisku“, ističu iz Gradskog odobra Zajedno.

DS večeras odlučuje o izlasku na izbore

Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je za Novu da će ova partija večeras imati sednicu Predsedništva na kojoj će se izjasniti da li će izaći na izbore i hoće li sutra ići na sednicu Narodne skupštine na kojoj će se glasati o izmeni zakona.

Podsetimo, za predlog o neizlasku na izbore glasali su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i Zajedno. Oni su najavili da neće učestvovati na izborima, da se izborni uslovi nisu popravili i da ne žele da učestvuju u „unapred pripremljenoj krađi“.

Marinika Tepić I Zdravko Ponoš Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Rukovodili smo se time da izbora nema 2. juna. Nijedan od uslova koji su bili prioritet i preporuke ODIHR-a nisu do sada ispunjeni. Ljudi koji su protestovali, ističe Tepić, tražili su od koalicije Srbija protiv nasilja da se izbore za izborne uslove, a ne da pristanu na nešto što će se ponovo desiti jer nema ispunjenja uslova, a to je izborna krađa“, rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u petak.

Bojkot je najavila i koalicija NADA, koju čine Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS).

BONUS VIDEO: Dan odluke za opziciju – bojkot ili izbori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare