Članice dosadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja", koje su glasale na sastanku u petak za predlog da se izađe na izbore, zajedno će nastupiti na predstojećim beogradskim i lokalnim izborima 2. juna. One će u ponedeljak obavestiti javnost o novom nazivu koalicije jer ne žele više da koriste stari naziv. U toku iduće nedelje najavljuju da će postići dogovor o kandidatima i nosiocima lista i svim drugim detaljima. Istovremeno, lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović najavljuje da će ovaj deo opozicije u ponedeljak doći na sednicu Narodne skupštine i glasati za izmenu Zakona o lokalnim izborima.

Nakon odluke da deo stranaka u okviru koalicije „Srbija protiv nasilja“ bojkotuje, a drugi izađu na beogradske i lokalne izbore 2. juna, izvesno je da će od stranaka koje su najavile učešće biti formirana druga koalicija sa novim nazivom.

Za izlazak na izbore glasali su Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Novo lice Srbije i Pokret slobodnih građana. Kako kažu iz ove grupacije, ove partije će biti na jednoj listi na narednim izborima, što za Nova.rs potvrđuje i predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović.

Radomir Lazović, Marinika Tepić, Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On kaže da će većinski deo koalicije koji je odlučio da će učestvovati na svim predstojećim izborima nastupati pod novim imenom, a da će to javnosti biti predstavljeno u ponedeljak.

„Smatram da ne bi bilo fer da se koristi brend ‘Srbija protiv nasilja’ koji je izgrađen još tokom naše zajedničke borbe u maju prošle godine, jer ukoliko nisu prisutne dve ili tri organizacije onda to više nije to. Tokom sledeće nedelje očekujemo i dogovor o kandidatima, nosiocima lista na gradskim i opštinskim izborima i svim ostalim detaljima“, objašnjava Grbović za Nova.rs.

Napominje da o tome nije ranije razgovarano zato što je, prema rečima Grbovića, „željeni scenario bio drugačiji i zato što je i dalje postojala nada da će koalicija nastupati jedinstvo.

Pavle Grbović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Pokret slobodnih građana je, kao i većinski deo koalicije, odluku o učešću na izborima doneo smatrajući da bi bilo pogrešno i štetno bojkotovati lokalne izbore imajući u vidu da su poslednji lokalni izbori u tim mestima na kojima je kompletna opozicija učestvovala održani 2016. godine, a da bi naredni bili tek 2028“, kaže lider PSG i dodaje:

„S tim u vezi smatrali smo i da je teško objašnjivo i nelogično je ucestvovati na izborima za grad Beograd i gradske opštine, tim pre što tu postoje šanse za pobedu ili je ona izgledna, pogotovo kad je reč o opštinama. Verovali smo da će u tom pogledu postojati jedinstveni pristup koalcije, ali do toga nažalost nije došlo“, jasan je Grbović.

PROČITAJTE JOŠ:

Ima li mesta za Miketića i hoće li opozicija doći na sednicu Skupštine?

Na naše pitanje da li će svih šest članica SPN koje su glasale za predlog da se izađe na izbore zajedno i učestvovati na izborima, Grbović je odgovorio potvrdno.

Osim toga, upitan da li to važi i za DS koji je na poslednjem sastanku promenio stav od bojkota ka izborima, odnosno beogradski odbor stranke Zajedno koji je istupio iz stranke jer je bio nezadovoljan odlukom o bojkotu, Grbović odgovara:

„DS svakako, a sa beogradskim odborom stranke Zajedno nismo imali razgovore jer su oni tek juče doneli odluku o istupanju, tako da nije bilo kontakta“, tvrdi sagovornik Nove.

Đorđe Miketić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Komentarišući sutrašnju sednicu Narodne skupštine na kojoj će biti izmenjen Zakon o lokalnim izborima, Grbović kaže da će opozicija doći i glasati jer je to bio njen predlog.

DS večeras odlučuje o izlasku na izbore

Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je za Novu da će ova partija večeras imati sednicu Predsedništva na kojoj će se izjasniti da li će izaći na izbore i hoće li sutra ići na sednicu Narodne skupštine na kojoj će se glasati o izmeni zakona.

Podsetimo, za predlog o neizlasku na izbore glasali su Stranka slobode i pravde, Srbija centar i Zajedno. Oni su najavili da neće učestvovati na izborima, da se izborni uslovi nisu popravili i da ne žele da učestvuju u „unapred pripremljenoj krađi“.

Marinika Tepić I Zdravko Ponoš Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Rukovodili smo se time da izbora nema 2. juna. Nijedan od uslova koji su bili prioritet i preporuke ODIHR-a nisu do sada ispunjeni. Ljudi koji su protestovali, ističe Tepić, tražili su od koalicije Srbija protiv nasilja da se izbore za izborne uslove, a ne da pristanu na nešto što će se ponovo desiti jer nema ispunjenja uslova, a to je izborna krađa“, rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić u petak.

Bojkot je najavila i koalicija NADA, koju čine Nova demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS).

Miloš Jovanović gost u emisij Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Inače, da bi beogradski i lokalni izbori bili 2. juna potrebno je da se usvoji Predlog izmene zakona o izmenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima. Grupa od 184 narodna poslanika podnela je ovaj predlog, što je potvrdila i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

„Ono što mi je drago jeste da je vise od dve trećine poslanika podržalo predlog izmena o dopuna Zakona o lokalnim izborima, ukupno 184 poslanika su predlagači izmena i dopuna zakona”, rekla je Brnabić.

Ana Brnabić Foto:M.K./ATAImages

Precizirala je da su podršku dali svi poslanici vladajuće koalicije, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokret slobodnih građana, kao i partija Šaipa Kamberija.

BONUS VIDEO: Brnabić: Sednica u ponedeljak, i deo opozicije podržao izmene Zakona o lokalnim izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare