Foto: Medija centar Beograd

Prvi rezultati parlamentarnih izbora nisu preterano iznenadili, možda jedino, po svemu sudeći, loš rezultat Pokreta slobodnih građana, ocenjuje za Nova.rs profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević i ističe da će biti zanimljiva situacija sada kada budemo imali "parlament bez prave opozicije".

Podsećajući da su, prema istraživanja janvog mnjenja, Pokret slobodnih građana i Sergej Trifunović, bili oko cenzusa, Pavićević  naglašava da je očigledno kampanja koju su vodili PSG i njen lider ta koja im je oborila cenu.

„Kampanja mu je snizila rejting i ako su neki ljudi imali dilemu da li da bojkotuju ili da glasaju za njih, verovatno je prevagnulo ovo prvo“ istakao je Pavićević.

Govoreći o izgledu parlamenta, Pavićević smatra da će to biti veoma interesantna situacija u kojoj će vladajuća koalcija imati oko 210 poslanika, kao i da će to biti maltene „skupština bez prave opozicije“, jer manjine uvek idu u vladajuću koaliciju.

„Šapić nikada nije tvrdio da je opozicija po svaku cenu, tako da ne mora da bude ni sada“ navodi Pavićević.

On, međutim, procenjuje da nije verovatno da će Šapić ući u vladu, jer za to nema potrebe i bio bi presedan da sve stranke u parlamentu budu u vladi.

„Sad će biti interesantno kako će se SNS ponašati prema Ivici Dačiću i njegovim socijalistima. Njima je sada opala cena“ zaključuje Pavićević.

Šapićev ulazak u parlament Pavićevića nije iznenađenje, mada je delom iznenađenje procenat koji je dobio Pokret obnove kraljevine Srbije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar