Foto: Screenshot N1

Bivši predsednik opštine Paraćin i član predsedništva Demokratske stranke Saša Paunović ocenio je danas da se najava nove, "još besplatnije" legalizacije nezakonito podignutih objekata može tumačiti jedino kao pomoć tajkunima i onima koji su nelegalno stečen novac ulagali u nekretnine podizane bez gradjevinske dozvole i kao još jedan šamar države onima koji su gradili poštujući zakon.

On je u saopštenju naveo da je već praktično besplatna legalizacija stambenih objekata „običnih“ gradjana i po postojećim zakonskim rešenjima.

„To znači da najavljenim izmenama zakona o legalizaciji sem bespravnh graditelja novih kvadrata za tržište i poslovnih objekata u Beogradu, na Kopaoniku i sličnim destinacijama, niko drugi ništa neće dobiti. Posebno će na šteti biti svi koji su gradili poštujući zakon i plaćajući doprinos za izgradnju“, kazao je Paunović.

Opravdanje za donošenje novih propisa koje je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da će se novom legalizacijom povećati naplata poreza na imovinu, po oceni Paunoviča je „besmislena, jer se već decenijama porez na imovinu plaća i na nelegalne objekte koji su u upotrebi“.

„Porez se do sad plaćao i na nelegalno sagradjene objekte, tako da najavljene izmene zakona, koje se donose u velikoj žurbi i bez javne rasprave, ništa neće promeniti. Ništa novo neće dobiti ni gradjani koji su bez gradjevinske dozvole gradili kuće za svoje porodice, jer su oni i do sad mogli u pojednostavljenoj proceduri da reše pitanje legalizacije“, smatra Paunović.

On je istakao da „najavljene izmene zakona uz ‘besplatnu legaizaciju’ za sve, pogoduju samo tajkunima i drugima koji imaju problem sa viškom nelegalno sagradjenih nekretnina i manjkom dokaza o legalnosti prihoda iz kojih su ti objekti gradjeni“.

„Posle devet godina iskustva sa sadašnjom vlašću, nema nikakve sumnje da to nije slučajnost i da je najavljena opšta ‘besplatna’ legalizacija još jedan ‘dil’ sadašnje vlasti sa najbogatijim ljudima u zemlji, a na štetu države i svih ostalih gradjana“, rekao je Paunović.

Dodao je da nije protiv legalizacije objekata koji su bezbedni za upotrebu na lokacijama koje nisu smetnja u urbanističkom smislu.

„Ali svaka ‘besplatna’ legalizacija objekata gradjenih za tržište i poslovnih objekata je čist kriminal i korupcija. Ponovo oni koji su gradili sa dozvolama i plaćali doprinos za izgradnju bivaju gubitnici, još će im bespravni graditelji biti nelojalni konkurenti na tržištu, uz pomoć države. Legalizujte, ali svako ko je gradio za tržište i za poslovne potrebe neka plati punu cenu“, poručio je Saša Paunović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare