medju nama
Patrijarh Porfirije Foto: Nova S

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je u Gračanici da je Kosovo i Metohija "dom pravoslavnih Srba" i da je različitost dar zbog kog SPC na Albance gleda kao na braću, prenosi portal Kossev.

„Naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani i Pećka Patrijaršija, Sv. Trojica, Devič, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija, naše ime i naše prezime jeste pravoslavna crkva“, kazao je ovog jutra u porti manastira Gračanica patrijarh srpski Porfirije, javlja Kossev.

Patrijarh je u Gračanici naznačio značaj još jedne godišnjice – sedam vekova od manastira Gračanice, opisavši je „lepoticom“.

„Dom pravoslavnih Srba jesu Kosovo i Metohija. Zemlja u kojoj smo se rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju“, kazao je.

Gračanica i svetinje jesu dragulj svetske kulturne baštine, kaže patrijarh, ali i dodaje da „svetsko ne postoji ako negde nije poniklo i ako nema svoje ime i prezime“.

„Jesu to biseri i dragulji svetske kulturne baštine ali pre toga jeste baština naših otaca, naša baština, baština Srba pravoslavnih i to ne treba nikome da smeta. Svako ima svoju baštinu, svako ima svoju kulturu, i svako se na neki način Bogu moli. Mi pravoslavni Srbi se molimo hrišćanski pravoslavnom Hristu raspetome i vaskrslome“.

Kaže da su svi ljudi i narodi dobili od Boga različite darove, a Srbi upravo ovaj. To ne znači, kaže, da darovi različitosti treba da budu povod za sukobe, nesporazume i razdvajanja.

„Zapravo različitosti jesu upravo darovi, a sama reč dar znači da je to nešto što smo dobili kako bismo ga umnožili a onda kroz to i iskupili sebe i darovali sebe drugima“, istakao je.

Patrijarh kaže da stoga SPC na Albance gleda kao na svoju braću.

„Siguran sam da se možemo itekako ne samo razumeti, nego i živeti zajedno, rasti i graditi. Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdor među ljudima a imaju samo neke nama strane, daleke, ovozemaljske interese“, rekao je patrijarh.

Liturgiji u porti manastira Gračanica danas prisustvuje više stotina vernika.

U 13 časova na Gazimestanu suži se parastos palim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar