Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Zdrava Srbija pozdravila je odluku patrijarha Porfirija da prva tri dana Vaskršnjeg posta provede u tihovanju i molitvi u Pećkoj patrijaršiji. Lider ZS Milan Stamatović očekuje da je ovo međupotez do najavljene promene crkvenog Ustava posle koje bi ime srpske Crkve glasilo "Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija".

„To je drevno sedište srpske crkve, na tronu Svetog Save i tim činom uliva veru u opstanak našem narodu na Kosovu i Metohiji ali i svekolikom prognanom narodu koji sanja o povratku na svoja vekovna ognjišta“, poručuju iz Zdrave Srbije.

Iz ZS podsećaju da je njihov lider još avgusta 2017. godine javno pozvao da se patrijarh srpski i Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve presele u Pećku patrijaršiju i time ojačaju poziciju Srba i države Srbije uoči sve brutalnijih pritisaka da se odreknemo Kosova i Metohije.

Stamatović je prilikom posete manastiru Hilandar marta 2018. godine podržao tada najavljenu promenu naziva SPC u „Srpska pravoslavna crkva – Pećka patrijaršija“ a da titula srpskog verskog poglavara ubuduće bude „arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja“.

Predsednik Zdrave Srbije je naglasio „da bi jaka simbolična poruka bilo i premeštanje posmrtnih ostataka svih patrijaraha, arhiepiskopa i mitropolita, koju nisu ostavili poslednju poruku, u istorijski memorijal – Pećku patrijaršiju.

U godini obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (2019), predsednik ZS Milan Stamatović je još jednom naglasio značaj odluke da vrh SPC vrati sedište naše crkve u Pećku patrijaršiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar