FOTO: Tanjug/ Rade Prelić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas lokalne samouprave da šire tumače uputstvo Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje se odnosi na izdavanje dozvola za kretanje tokom zabrane, a građane da dostave potrebnu dokumentaciju, kako bi oni kojima je potrebno te dozvole dobijali brže.

Pašalić je u izjavi za Fonet rekao da su juče poslali obaveštenje sa određenim pojašnjenjima svim lokalnim samoupravama, na koje je odgovorilo 80 odsto gradova i opština.

„Ono što je najznačajnije jeste da se građanima koji se javljaju i nisu bili u mogućnosti da preko e-uprave saznaju šta treba da podnesu, najkraće objasni šta treba da podnesu i momentalno prosledi Ministarstvu za rad, a ono Ministarstvu unutrašnjih poslova koje dozvole izdaje – taj proces mora biti kraći“, naglasio je Pašalić.

On je istakao da pravo na dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa imaju razvedeni roditelji koji treba da posećuju svoje dete, jer se ni u vanrednom stanju ne mogu uskratiti prava deteta, osobe koje se profesionalno ili privatno (rođaci i prijatelji) staraju o osobi koja ne može
da brine o sebi bez pomoći drugoga i roditelji, rođaci i prijatelji osoba sa autizmom.

Pašalić je pozvao građane da ne podnose zahteve za dobijanje dozvole za kretanje u onim slučajevima u kojima znaju da se to ne odobrava.

Upitan da li u privremenim bolnicama ima uslova za osobe sa invaliditetom, Pašalić je rekao da u najvećim centrima poput Beogradskog sajma i hale „Čair“ u Nišu postoje rampe i pokretne stepenice i da je osobama sa invaliditetom omogućeno da se kreću, ali da ne kaže da sva mesta imaju
potrebne uslove i da apeluje da se tamo gde nema, to što pre reši.