Zoran Panović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Sa nastavkom protesta "Srbija protiv nasilja" opozicija ulazu u neku vrstu rizika, izjavio je danas programski direktor Demostata Zoran Panović u emisiji "Marker" na Insajder televiziji, dodajući da se sve od 1990. godine u Srbiji uglavnom završavalo krajem juna.

„Ako se protesti nastave tokom jula, prvi put u savremenoj političkoj istoriji od 1990. godine imaćemo kontinuirane letnje proteste, ako oni izdrže. To je novo iskustvo“, rekao je Panović.

On je dodao da se u Srbiji sve uglavnom završavalo krajem juna.

„Najdublje što se ušlo u leto bio je takozvani preobraženski miting posle bombardovanja, pre 5. oktobra 1999. godine, koji je organizovao G17 plus, tako da će ovog puta opozicija imati novo iskustvo. To je rizik za opoziciju, a može biti i neki novi kapital, to je stvar političke procene i spremnosti građana da izlaze na demonstracije“, smatra Panović.

On je ocenio da su izbori jedini način da se izađe iz političke krize.

„Očekujem spojene vanredne parlamentarne i pokrajinske redovne i lokalne izbore sledeće godine, s tim što je moguća opcija da Beograd možda bude na jesen ili zimu“, dodao je Panović.

Na pitanje da li je moguće udruživanje opozicije na nekim budućim izborima, Panović smatra da je priča o „više kolona opasna i iscrpljuje opoziciju“.

„U ovakvoj vrsti polarizacije, kolone im ne bih preporučio“, kazao je Panović.

***

BONUS VIDEO – Da li su građani bezbedni na protestima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare