Metju Palmer
Metju Palmer Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je povodom najavljene tužbe Prištine protiv Srbije za genocid da „ne misli da bi takav pristup doprineo rešavanju spora između Kosova i Srbije“.

Dodaje da je „nezavisna odluka Kosova“ ako želi da nastavi sa tužbom.

„Moraju da imaju osnovu za to, i to je pitanje koje mora da se reši pre podnošenja tužbe. To je komplikovano“, rekao je Palmer za kosovski RTV21, prenosi Kossev.

On je u intervjuu rekao da bi Amerika želela da između strana u dijalogu Beograda i Prištine, ali i u celom regionu, vidi manji fokus na prošlost, a veći na budućnost.

„Važno je za budućnost Kosova da pronađe zajedničke tačke sa Srbijom, da postignu dogovor o normalizaciji odnosa i pronađu način da pokrenu ovaj proces napred“, rekao je Palmer.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara naznačio je da sve što je dogovoreno u Briselu treba da bude ispunjeno.

„Zajednica srpskih opština je obaveza koju je Kosovo preuzelo i koju treba da ispuni“, kazao je on.

„Sve sporazume treba sprovesti, čak i u slučaju da se radi na dodatnim sporazumima, a koji su usmereni u pravom smeru“, dodao je.

Na konstataciju novinara da je Sporazum o ZSO koji je postignut u Briselu „kosovski ustavni sud proglasio neustavnim“, Palmer kaže da je siguran da postoje mehanizmi na osnovu kojih bi Kosovo moglo da formira ZSO u skladu sa Ustavom.

Smatra i da postoji prostor za postizanje kompromisnog rešenja.

„Sve dok svi razumeju ka čemu streme, a to je normalizacija odnosa koja otvara put ka EU, kako za Kosovo, tako i za Srbiju“.

Palmer se osvrnuo i na sporazum o slobodi kretanja, rekavši da postoji prostor da se unapredi implementacija ovog sporazuma.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar