Ana Brnabić Foto: Printscreen/YouTube/ Jutarnji Program TV Happy

"Podguzne muve i podanici" - ove "komplimente" je srpskoj opoziciji, između ostalog, danas dodelila premijerka Srbije Ana Brnabić, a koji zapravo najbolje pokazuju koliko je premijerku uznemirio njihov odlazak u Strazbur na sednicu Evropskog parlamenta na kojoj bi sutra trebalo da bude usvojena Rezolucija o izborima u Srbiji.

Brnabić je najpre pozvala građane da zamisle situaciju u kojoj srpski parlament donosi rezoluciju o međunarodnoj istrazi o izborima u Nemačkoj, a da u našu skupštinu dođu nemački poslanici koji će tome aplaudirati.

„Dolazi opozicija iz nemačkog parlamenta da prisustvuje sednici Skupštine Srbije, da prisustvuje tom velikom činu kada se usvaja ta rezolucija o izborima u Nemačkoj – i tapše. Mislite da bi neki Nemac to sebi dozvolio, mislite da bi neki Britanac, Italijan, Francuz? Ne. Samo mi imamo takvu opoziciju, samo mi imamo te podguzne muve, tu podaničku opoziciju koja će da ode tamo i da tapše zato što neko traži međunarodnu istragu. Neko ko nikakve veze nema, da se usudi da traži bilo šta od Srbije“, navela je Brnabić u jutarnjem programu televizije Hepi, napominjujući da te rezolucije nisu obavezujuće ni za koga, ni za članice Evropske unije a pogotovo za Srbiju.

Brnabić je zatim prešla i na vređanje evroparlamentaraca rekavši da oni, za koje je prema njenim rečima, glasalo nekoliko hiljada ljudi, zahtevaju međunarodnu istragu o izborima u jednoj suverenoj državi.

„Neki evroposlanik koji je u nekoj zemlji dobio 7.000 glasova, sa čim ne bi mogao da bude ni odbornik u gradskoj skupštini u jednoj našoj opštini, oni traže istragu o Srbiji, o kojoj će biti obavešten Evropski parlament. A Srbija, naš narod? Koga briga? Taj podanički odnos naše opozicije ka inostranstvu je toliko tužan da je o tome čak teško govoriti. Naša opozicija se tome raduje, raduje se nečemu čime potpuno ukida suverenitet svoje zemlje“, istakla je premijerka.

Rezolucija o izborima u Srbiji sadrži argumente na nivou „radio Mileve“

Premijerka je gostujući na Hepiju navela i da rezolucija o izborima u Srbiji, koja će sutra biti usvojena u Evropskom parlamentu, sadrži argumente koji su „na nivou ‘Radio Mileve'“.

„Naći ćete podatak o 40.000 građana Republike Srpske, iako smo pokazali da se to nije desilo, podatak o fantomskim glasačima, o pasiviziranim glasačima. Ne postoji nijedan detalj koji nisu propustili da stave u Rezoluciju Evropskog parlamenta“, kazala je Brnabić.

Podsetimo, sutra u podne će poslanici EP glasati za Predlog rezolucije nakon izbora u Srbiji, a srpska opozicija se danas obraća evroposlanicima u Strazburu.

Iako je prvobitno planirano da se Marinika Tepić, Radomir Lazović i Pavle Grbović ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“ u Strazburu obrate samo na panelu, neposredno pre usvajanja Rezolucije Evropskom parlamentu, predstavnici opozicije danas su pozvani da govore i u poslaničkim klubovima velikih evropskih političkih grupacija.

U finalnoj verziji Rezolucije se navodi da EP žali što su srpski parlamentarni i lokalni izbori održani 17. decembra 2023. odstupili od međunarodnih standarda i obaveza Srbije na slobodne i poštene izbore zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane aktuelnih zvaničnika da bi stekli nepravednu i neprikladnu prednost.

„EP smatra da se ovi izbori ne mogu smatrati održanima u pravednim uslovima uznemirenimo smo izveštajima o široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji.

U tački 2 EP napominje da je posmatračka misija konstatovala da je izborni dan protekao glatko, ali da su ga obeležili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedoslednu primenu zaštitnih mera tokom glasanja i prebrojavanja, česte slučajeve prenatrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare