Skupština grada Beograda nije konstituisana. Iako su prethodnih dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kandidat za gradonačelnika Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić uveravali javnost da imaju većinu u glavnom gradu, juče se njihovi odbornici nisu pojavili na sednici. Na megdan su poslali najstarijeg, advokata Tomu Filu iz Socijalističke partije Srbije, da odloži sve za 1. mart. Pa ako SNS i SPS budu “namakli” po njihovim merilima zadovoljavajuću većinu, imaćemo i beogradsku vlast. Ako ne, idemo na nove izbore.

To je zvanično. Nezvanično, odluka o izborima već je doneta, ovo je samo postizborni inžinjering vlasti kako bi se zadržala većina u Privremenom organu Beograda. Ona je SNS-u neophodna, kako bi mogli nesmetano da nastave sa svojim projektima. Pre svega sa pripremama za EXPO.

Nije jednostavno objasniti sve što se dešavalo uoči, tokom i posle sednice Skupštine na kojoj je trebalo da dobijemo novu beogradsku vlast.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju je rekao – “imamo većinu”.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Istog dana to je potvrdio i predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, koji je ujedno i kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika.

On je rekao da vlast već ima 56 odbornika, a možda i više, ali da žele podršku cele liste “Mi, glas iz naroda”. U suprotnom će se ići na nove izbore.

Došao je i dan konstitutivne sednice. Odbornici “Srbija protiv nasilja” juče su se pojavili sa transparentima “Krađa neće proći”, “Pokrali ste izbore” i “Beograd vas neće”. Došli su i odbornici koalicije NADA, pojavio se i Branimir Nestorović. Samo odbornika vlasti nije bilo. Oni su se fotografisali na stepeništu ispred Skupštine grada, kada je Aleksandar Šapić držao konferenciju za novinare.

Miloš Pavlović, Vladimir Obradović, Dobrica Veselinović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Poslali su Tomu Filu, da kao najjstariji odbornik ustanovi da nema kvoruma i sve odloži za 1. mart.

“Ako ne bude većine i 1. marta dolazim sam”

U izjavi za “Novu”, Fila kaže da će se tog dana znati da li će vlast u Beogradu biti formirana i ako do toga dođe svi odbornici Srpske napredne strane i Socijalističke partije Srbije biće prisutni.

Toma Fila, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Ako dobijemo većinu pojavićemo se svi, ako ne pojaviću se ja sam i reći da većina ne postoji i da se raspisuju izbori” objasnio je Fila i dodao:

“Imamo većinu,kao što je predsednik Aleksandar Vučić rekao, to nije sporno. Međutim, mi želimo da bude nešto drugo, ono što je Vučić rekao da cela lista Nestorovića podrži SPS i SNS” zaključuje Fila.

Ako je verovati Branimiru Nestoroviću, od toga nema ništa.

On je posle sednice rekao da su dva njegova odbornika odbegla i istakao da bi bilo dobro da se održe novi izbori u Beogradu.

“Bilo bi izvanredno da budu novi izbori, da se ti prebezi nauče da to (preletanje) nosi rizik”, rekao je Nestorović.

Nakon svega toga, predstavnici opozicije proglasili su pobedu i zaključili da SNS i SPS nemaju većinu.

Jedan od nosilaca liste “Srbija protiv nasilja Vladimir Obradović istakao je da su izbori pokradeni i da moraju biti ponovljeni u demokratskim uslovima.

Vladimir Obradović konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Ovo je danas velika pobeda opozicije“, poručio je Obradović.

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta je istakao da se nije desilo da neko iz ove koalicije prešao na stranu vlasti, o ččemu se prehoodnih dana govorilo.

„Ono što smo kao opozicija solidarno pokazali je da Beograd ne želi ovakvu vlast, ne želi SNS i SPS“, poručio je Veselinović.

Računica koja SNS-u ne odgovara

Šta se krije iza svega što smo juče mogli da vidimo?

Prolongiranje rada aktuelnog Privremenog organa, koji upravlja gradom, a na čijem čelu je Aleksandar Šapić. U njemu su trenutno dva člana SNS, jedan SPS i dva predstavnika opozicije. To su Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović.

Međutim, ukoliko bi se konstituisala nova Skupština grada, na osnovu novih rezultata u Beogradu, odnos snaga u Privremenom organu bi bilo takav da bi SNS imala dva predstavnika, koliko bi imala i Srbija protiv nasilja, ali bi i jedno mesto pripalo koaliciji NADA. A to znači da bi većinu imala opozicija, koja bi u tom slučaju do sledećih izbora i konstituisanja nove Skupštine mogla da stopira sve projekte SNS i SPS. Pre svega one najskuplje, koji se odnose na pripreme za EXPO.

BONUS VIDEO: Nestorović odbija mogućnost da uđe u gradsku vlast 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar