Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da "Telekom preko drugih kompanija može da bude vlasnik medija, što zakonom nije zabranjeno".

Brnabić je danas tokom posete arheološkog nalazišta Vinča-Belo brdo odgovarala na pitanja novinara N1 Petra Gajića.

Premijerka je rekla da su sa nacrtima medijskih zakona bili upoznati i OEBS, i Delegacija Evropske unije u Srbiji, kao i Savet za štampu. Međutim, kako kaže, pročitala je u tim medijima kako Evropska federacija novinara kaže da su „katastrofa i korak u lošem smeru“.

„Ja sam sinoć pozvala sve, ljudi ako je ovo vaše mišljenje, mi ne moramo da idemo na usvajanje ovih zakona, mi ovo radimo zato što je bilo u medijskoj strategiji. Nećete da usvajamo medijske zakone? Sve u redu. Nećete da imate Savet za štampu u zakonu – u redu, nikakav problem…“, prokomentarisala je Brnabić.

Pročitajte još

Ona je dodala da se nada da će joj danas „neko reći da su zakoni dobri, jer su to govorili do sada, a ako neće, onda nema potrebe da se usvaja zakon“.

N1: Telekom Srbije nije državna kompanija i nije vlasnik medija, ako sam dobro razumeo?

Brnabić:Jeste, delom je u državnom vlasništvu. Telekom Srbija ima sa drugim kompanijama drugu kompaniju koja je onda vlasnik medija, što zakonom nije zabranjeno.

N1: Da li medijska strategija predviđa izlazak Telekoma iz medija?

Brnabić: Medijska strategija predviđa završetak privatizacije procesa, zato što kada smo počeli da pišemo medijsku strategiju ni Tanjug nije zvaršen, ni Večernje novosti ni Politika. Medijska strategija predviđa završetak procesa privatizacije. Ukoliko bi bilo tačno ono što vi kažete to bi značilo da vi u stvari ubijate svu ostalu konurenciju za vašu medijsku kuću. To ne postoji nigde u Evropi.

Premijerka se sastala juče sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnim partnerima povodom završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima.

BONUS VIDEO Javna rasprava o dva nacrta medijskih zakona: Sada je jasno koliko je za ovaj sistem važan REM?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare