Otvoreno pismo RGZ za Momirovića: Upozoravali smo da se dešavaju čudne stvari

Politika 23. jun. 202210:29
Podeli:
Tomislav Momirović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE

Republički geodetski zavod poslao otvoreno pismo Ministru Tomislavu Momiroviću nakon hakerskog napada, usled čega je ova ova institucija bila u kolapsu.

Pismo prenosimo u celosti.

„Poštovani gospodine ministre, obraćamo Vam se u situaciji kada je Republički geodetski zavod u vanrednom stanju a katastar u stanju kliničke smrti. Navodni hakerski napad je doveo do zaključavanja baza u Republičkom geodetskom zavodu čime je onemogućen bilo kakav rad u katastrima širom Republike Srbije.

Informacije koje su tim povodom izašle u javnost su više nego zbunjujuće posebno za nas zaposlene u Republičkom geodetskom zavodu. Ono što je zadesilo Republički geodetski zavod za nas u sindikatima RGZ-a nije neočekivano. Kao što dobro znate u više navrata smo i Vas kao i Vašu prethodnicu g-đu Zoranu Mihajlović upozorili da se u RGZ-u dešavaju veoma čudne radnje.

Od sprovođenja tendera, netransparetnih javnih nabavki, puštanja u rad novih softvera, bahatog rukovođenja ljudskim resursima, nestručne i zakonski neusklađene sistematizacije radnih mesta, šikaniranja zaposlenih, zloupotrebe konkursa za prijem novih službenika, nekontrolisanog odliva stručnog kadra do korišćenja državnih resursa u cilju marketinga i lične promocije rukovodilaca RGZ-a zadnjih 7 godina sve je sporno.

Pokušaj transformacije RGZ–a u 2018-oj iz državnog organa u privredno društvo sa ograničenom odgovornošću je u toku štrajka zaposlenih bio onemogućen ali je izgleda i dalje aktuelan u mislima autora tog projekta. Kako bi danas izgledao katastar usred hakerskog napada da je poluprivatizovan? Ko bi to garantovao bezbednost podataka o vlasništvu nad nepokretnostima.

Gospodine Momiroviću, od Vas kao funkcionera u čijoj je nadležnosti nadzor nad radom RGZ-a očekujemo da izađete u javnost sa svim pojedinostima o trenutnom stanju u ovoj instituciji. Izjava koju ste nedavno dali veoma podseća na izjave koje su iznete od neovlašćenih predstavnika RGZ-a. Da li je normalno da niko od rukovodstva RGZ-a ne izađe u javnost i pruži nedvosmislene i konkretne odgovore? Ili to treba da rade sindikati? Ko je nadležan i pozvan da službenicima u RGZ-u pruži informacije i da instrukcije o postupanju u periodu dok im je onemogućen bilo kakav rad? Šta rade ovih 10 dana direktor i njegovih 7 vd. Pomoćnika direktora? Ko je na kraju nadležan da pokrene ispitivanje eventualne odgovornosti zbog nastale situacije? Ili smatrate da je dovoljno okriviti NN počinioca.

Posebno nas zanima odgovor na pitanje da li je korišćenje softvera HONESTY u skladu sa zakonom o državnim službenicima. Da li se takav vid kontrole koristi i Vašem ministarstvu ili u bilo kojem državnom organu? Da li je moguće da ovakav eksterni softver kompromituje sigurnost i utiče na bezbednost sistema u RGZ-u? Na žalost, stanje u RGZ-u pre ovoga je ukazivalo da će se nešto slično dogoditi o čemu postoje i brojni dopisi u kojima smo Vas na to upozorili. Zašto nije postupljeno po našim prijavama i sprovedena kontrola donetih odluka rukovodstva RGZ- a? Koji su to razlozi važniji od interesa države i njenih građana i nas državnih službenika?

Na kraju ako imate bilo kakve sumnje u istinitost naših navoda možemo Vam ih i dokumentovati uz svedočenje priznatih stručnjaka iz RGZ-a i van njega.

S poštovanjem".

Bonus video: NewsMax Adria - UVOD - 09.06.2022

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar