Foto: Printscreen/YouTube/СРБИН.инфо

Inicijativa "Otvoreni parlament" podnela je Skupštini Srbije prijavu protiv poslanika Marka Atlagića, zbog korišćenja uvredljivog izraza "šiptar" na skupštinskom zasedanju, čime je prekršio Kodeks ponašanja poslanika.

Poslanik liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Marko Atlagić „svesno je i s namerom vređao Albance nazivajući ih ‘šiptarima’, u nameri da uvredi kako njih, tako i pojedince o kojima je govorio tokom sednice Skupštine 10. februara“, ocenio je Otvoreni parlament.

Na sajtu te inicjative piše da je Atlagić prekršio Član 8. Kodeksa ponašanja poslanika, koristeći reči koje vređaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo.

Podnosilac prijave smatra i da je taj poslanik iznosio uvrede kako na račun pripadnika albanske nacionalne manjine, tako i na račun političkog oponenta Vuka Jeremića.

Citirano je da je Atlagić izgovorio da je „upravo taj Vuk Jeremić koji stalno radi za Šiptare i na predaji Kosova i Metohije Šiptarima“ i „šiptarsko rukovodstvo u Prištini svake godine 27. oktobra slavi Vuka Jeremića i smatra ga tvorcem najznačajnijeg papira u rukama takozvane kosovske nezavisnosti“.

„Imajući u vidu da ga je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić samo zamolio da ‘upodobi svoju diskusiju Kodeksu’, a nije mu eksplicitno izrekao meru zbog povrede reda na sednici, smatramo da su se stekli uslovi za sprovođenje postupka zbog povrede Kodeksa“, navedeno je u prijavi.

Odbor Skupštine za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja dužan je da razmotri prijavu, izvede predložene dokaze, sprovede postupak protiv navedenog poslanika te da, ukoliko se utvrdi postojanje povrede Kodeksa, izrekne poslaniku propisanu meru.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare