Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su u Ohridu, na samitu inicijative Otvoreni Balkan, sporazum o uzajamnom priznanju diploma i naučnih zvanja i memorandume o saradnji u nekoliko oblasti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, potpisali su Sporazum o saradnji zemalja Zapadnog Balkana u oblasti uzajamnog priznavanja diploma i diploma koje izdaju visokoškolske i druge ovlašćene ustanove.

Zvaničnici tri zemlje, članice inicijative, potpisali su na kraju samita u Ohridu i memorandume o saradnji u oblasti kulture, turizma i ekonomije.

Ministarke kulture Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Maja Gojković, Bisera Kostadinovska-Stojčevska i Elva Margariti, potpisale su memorandum o razumevanju u oblasti kulturne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Memorandum o saradnji u oblasti turizma potpisali su resorni ministri Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Tatjana Matić, Krešnik Bekteši i Mirela Kumbaro.

Direktori poreskih uprava Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Dragana Marković, Sanja Lukarevska, i Ceno Klosi, potpisali su memorandum o saradnji te tri institucije.

Lideri članica inicijative Otvoreni Balkan dogovorili su na samitu u Ohridu zajedničku borbu protiv ekonomske krize i nedostatka hrane i energenata, izjavio je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Na zajedničkoj konferenciji za medije lidera Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kao i najviših zvaničnika Crne Gore i BiH, dve zemlje koje nisu članice Otvorenog Balkana, Kovačevski je rekao da su se „dogovorili da će se zajedno nositi sa ekonomskom krizom i nedostatkom hrane i energije“.

Kovačevski je kazao da je inicijativa Otvoreni Balkan već donela dobrobiti građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije, i ukazao da će danas dogovorena saradnja tri države u kulturi i turizmu i između poreskih službi dodatno ubrzati kretanje ljudi i robe.

On je najavio uvođenje zajedničkog automatizovanog sistema elektronske naplate putarina u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji.

„Preduzeća naše tri države zadužena za putarine rade na povezivanju sistema za elektronsku naplatu putarina. To znači da će građanin Srbije pomoću taga za elektronsku naplatu moći bez stajanja da prođe naplatnu rampu i u Severnoj Makedoniji i u Albaniji“, naveo je Kovačevski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će lideri Otvorenog Balkana već naredne sedmice održati video konferenciju na kojoj će nastaviti razgovore o zajedničkoj borbi protiv krize.

„Već sledeće sedmice ćemo nastaviti razgovore i pripreme, da se naši stručnjaci ujedine i pronađu najbolja rešenja za izlaz iz krize koja preti celoj Evropi i svetu. Da pokušamo jedni drugima da pomognemo i da budemo jedni uz druge“, kazao je Vučić.

BONUS VIDEO – Željko Veljković – Na Ohridu o budućnosti Balkana

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar