Foto:N1

Predizborni plakat Stranke srpskog jedinstva (SSJ), na kojem je osnivač i prvi predsednik SSJ Željko Ražnatović Arkan, već 27 godina se nalazi na jednom zidu u beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra kod broja 237.

Plakat sa sloganom „Samo sloga Srbina spašava“ zalepljen je tokom kampanje za prevremene parlamentarne izbore u decembru 1993. godine i od tada uspešno odoleva kako zubu vremena tako i aktivistima konkurentskih partija, objavio je N1.

„Preživeo“ je čak 10 kampanja za parlamentarne i lokalne izbore, devet za predsedničke, kao i dve izborne trke na nekadašnjem saveznom nivou. Plakat očigledno nije smetao komunalnim službama, ali ni majstorima koji su tik ispod njega postavili spoljnu jedinicu klima-uređaja.

Arkan je široj javnosti poznat kao komandant paravojne formacije „Tigrovi“, koja je 90-ih godina prošlog veka učestvovala u ratovima na području bivše SFRJ. U izbornu trku krajem 1993. godine ušao je kao lider tek osnovane Stranke srpskog jedinstva, koja je „nasledila“ pet poslaničkih mandata Grupe građana „Arkan“, osvojenih na izborima godinu dana ranije.

Na izbornoj listi SSJ našli su se Arkanov saborac Milorad Ulemek Legija, biznismen Milija Babović, ali i poznati tekstopisac Marina Tucaković Radulović.

Ipak, Stranka srpskog jedinstva nije ponovila uspeh sa prethodnih izbora, a ni u jednoj od devet izbornih jedinica, uprkos veoma skupoj kampanji u kojoj su učestvovale brojne estradne ličnosti, nije bila ni blizu izbornog praga od pet odsto. Arkanova stranka ostvarila je više nego skroman rezultat – osvojila je 41.362 glasa, odnosno tek 0,96 odsto od ukupnog broja glasova birača koji su izašli na izbore.

Nakon ubistva Željka Ražnatovića, januara 2000. godine, lider partije postao je Borislav Pelević, koji je najveći uspeh ostvario na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine, kada je SSJ osvojio 14 poslaničkih mesta, što je tada predstavljalo veliko iznenađenje. Stranka srpskog jedinstva prestala je da postoji, a njen drugi predsednik Borislav Pelević preminuo je 2018. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar