Olaf Šolc, Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Glavni razlog zbog kog Srbija ne uvodi sankcije Rusije je energetska zavisnost naše zemlje i za to rešenje trenutno ne postoji. To je, kako saznaje Nova.rs, predsednik Vučić rekao kancelaru Olafu Šolcu na sastanku u petak.

Kako kažu naši izvori, na ovo pitanje potrošeno je ubedljivo najviše vremena, ali rešenja nije bilo.

„Zaključak je bio – još da se razgovara“, kaže naš sagovornik.

To se, svakako, i moglo zaključiti iz zvaničnih izjava dvojice lidera.  Olaf Šolc je, kako je rekao Vučić, „veoma oštro, jasno i decidno“ tražio da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.

„Govorili smo o sveukupnoj političkoj situaciji u Evropi i svetu, i on je jasno, decidno i oštro tražio da se priključimo sankcijama“, rekao je Vučić. Vučić je rekao da je on, sa svoje strane, govorio o tradicionalnim vezama Srbije i Rusije, ali i o predstojećoj zimi.

„Hvala mu što je ponudio pomoć u energetici i rudarstvu“, rekao je, između ostalog, predsednik Srbije, i dodao: „Nikada ne krijem teme o kojima smo govorili“. Na ponovljeno pitanje o sankcijama Vučić je rekao:

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Što se tiče sankcija mi imamo drugačiji stav iz mnogo razloga. Jedno je u kontrapitanju – a u čemu je razlika kada neko bez odluke UN izvrši agresiju na Srbiju i kada to isto uradi na Ukrajinu. Ja sam odlično razumeo zahteve Šolca, njegov zahtev je da to uradimo juče, odnosno što pre. Ja sam sa njim razgovarao na vrlo otvoren način i o odlukama u budućnosti kancelar će biti upoznat sa tim“, rekao je Vučić.

Vučića je, međutim, iznenadio zahtev za međusobno priznanje Kosova i Srbije

„Mi ne reagujemo na taj način da na pritisak reagujemo zato što nam neko zapreti. Sad smo prvi put čuli da se traži međusobno priznanje. To do sada nije bio slučaj, o tome niko nije govorio u Evropi osim Amerikanaca koji o tome govore poslednje tri godine“, rekao je Vučić i dodao:

„Srbija nije odbila nijedan sastanak, na svaki poziv smo se odazvali. Nemojte da se ljutite što je vaš odnos prema Srbiji drugačiji od našeg. Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, toliko mi volimo naš teritorijalni integritet na Kosovu“, rekao je Vučić i dodao da je i za njega zahtev za međusobno priznanje iznenađenje.

BONUS VIDEO: Njuzmaks: Poruke nemačkog kancelara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare