Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Predsednik opštine Novi Beograd i najnovije pojačanje Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić za tri godine promenio je ukupno 15 pomoćnika, pokazuju dokumenta u koje je Nova.rs imala uvid. Interesantno je da su neki od njih na ovoj poziciji proveli svega dva ili tri dana i upravo je to ta "rupa u zakonu" koju je Šapić od 2012. do 2015. godine svojski koristio kako bi saradnike progurao u Opštinsku upravu. Interesantno je da su se na mestu pomoćnika predsednika opštine u tom periodu nalazili i maturanti gimnazija, obrađivači plemenitih metala ili specijalisti rehabilitacije...

Predsednik opštine Novi Beograd i najnovije pojačanje Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić za tri godine promenio je ukupno 15 pomoćnika, pokazuju dokumenta u koje je Nova.rs imala uvid. Interesantno je da su neki od njih na ovoj poziciji proveli svega dva ili tri dana i upravo je to ta „rupa u zakonu“ koju je Šapić od 2012. do 2015. godine svojski koristio kako bi saradnike progurao u Opštinsku upravu. Interesantno je da su se na mestu pomoćnika predsednika opštine u tom periodu nalazili i maturanti gimnazija, obrađivači plemenitih metala ili specijalisti rehabilitacije…

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić optužio je Šapića u Utisku nedelje da se 2014. godine kao predsednik opštine Novi Beograd suočio sa zabranom zapošljavanja u javnom sektoru, te da je prevarom zaposlio neke ljude.

Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

„Tada ste pribegli sledećoj formi – da na mesto pomoćnika gradonačelnika, koje je politički postavljeno mesto, postavljate ljude koji na to mestu ostanu tri ili četiri dana, a nakon toga ih samo…“, rekao je Jeremić na šta je Šapić nastavio:

“…ubacim u Opštinsku upravu.”

Zatim je detaljnije objasnio, kako je po sopstenim rečima – našao rupu u zakonu:

„Zapošljavanje je odobravalo telo koje se nalazilo na nivou grada, gde vi šaljete zahtev njima ukoliko vam se oslobađa radno mesto. U opštini Novi Beograd su se oslobađala radna mesta i mi nikad nismo prešli broj zaposlenih koji nam je određen zakonom. Mi smo tada ulazili na zeleno svetlo, a oni nam nisu odobravali ono što je trebalo da nam odobravaju i mi smo počeli da ostajemo bez kadrova. I naravno da smo tada nalazili rupu u zakonu i ubacili 15, 20 ljudi. To nije varanje, mi nismo prekršili zakon“, rekao je Šapić.

15 pomoćnika za tri godine 

Da li je to varanje države i zakona ili nije, odlučiće državni organi. Možda.

Ono što se, međutim, da zaključiti iz dokumenata koje smo dobili na uvid, jeste da je Šapić ovu „rupu u zakonu“ obilato koristio.

A interesantno je i to što su među tim neophodnim kadrovima, bez kojih su kako Šapić kaže nestajali, nalazili u tom trenutku maturanti gimnazija, obrađivači plemenitih metala, specijalisti rehabilitacije i socioterapije… Kasnije su dakako avanzovali, a neki od njih našli su se na listi SPAS za parlamentarne izbore 2020. godine.

Takav je slučaj recimo sa Kristinom Glišić, koja je pomoćnik predsednika opštine postala 12. decembra 2012. i to kao obrađivač plemenitih metala. Prošle godine bila je 42. na listi SPAS i to kao diplomirani menadžer.

Sofija Maksimović je 3. novembra 2014. na ovo mesto postavljena kao maturant gimnazije, dok je prošle godine bila deveta na listi SPAS kao diplomirani pravnik.

Veljko Cupać je, takođe, kao maturant gimnazije postavljen za pomoćnika 17. decembra 2014, ali se kasnije vodio kao zaposleni u opštini Novi Beograd. Bio je kontakt osoba zadužena za tender za organizovanje turističkih obilazaka, a nalazio se i na čelu Izvršnog odbora Sportskog vaterpolo udruženja „Novobeogradski as“.

Svi oni su se na poziciji pomoćnika predsednika opštine zadržavali veoma kratko, neki svega nekoliko dana, a pomenuti Cupać je apsolutni rekorder, jer je na ovom mestu proveo svega dva dana – od 17. do 19. novembra 2014.

Tu je i Filip Cimbaljević, diplomirani ekonomista, koji je pomoćnik predsednika opštine bio od 22. do 25. decembra 2014, zatim Petar Maričić takođe diplomirani ekonomista, postavljen 25. februara, a razrešen 2. marta 2015. Maričić je prošle godine bio 30. na listi SPAS. Strukovni menadžer Veljko Ilić postavljen je 3.decembra 2014, a razrešen osam dana kasnije, dok je Marija Leković ovu funkciju obavljala od 1. septembra do 26. oktobra 2014. Inače, prošle godine je bila četvrta na listi Šapićevog SPAS.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar