Iako je evroposlanik Vladimir Bilčik pokušao da izostavi iz izveštaja EU delove vezane za poslovanje Telekoma, njegov predlog zahvaljujući amandmanima drugih evroparlametaraca nije prošao. Oni su između ostalog osudili i otvaranje kancelarije Raša Tudej u Beogradu, na šta je Telekom odgovorio da to nije u suprotnosti sa zakonima Srbije, da se Telekom zbog toga ne može izdvojiti, te da na isti način emituje i Junajted Grupa.

U amandmanu 253 na izveštaj evroparlamentarca Vladimira Bilčika, čiji su predlagači, Klemen Grošelj, Petras Auštrevičijus, Ilhan Kjučjuk, Natali Luazo, Ramona Strugariu, Havijer Nart osuđuje se otvaranje kancelarije RT-a (Raša Tudej) u Beogradu i pokretanje njenog onlajn servisa vesti na srpskom jeziku.

„Osuđuje se državni Telekom Srbije što je omogućio njegov prenos. (EP) poziva srpske vlasti da se suprotstave hibridnim pretnjama i usklade se sa odlukom Saveta o obustavi emitovanje aktivnosti Sputnjika i RT-a“, navodi se u tekstu amandmana.

Foto: Printscreen

Poslanici su pozvali Srbiju da se bori protiv dezinformacija, uključujući manipulativne anti-eu narative.

Telekom se brani na čudan način 

U odgovoru na ovaj amandman, iz Telekoma poručuju da je njihovo poslovanje u skladu sa zakonom. Opravdanje za širenje ruske ratne propagande ova kompanija je našla u postojećem zakonodavstvu Republike Srbije. Telekom u svom odgovoru izneo i netačan podatak kako mediji Junajted grupe emituju kanale Raša tudej i Sputnjik.

„Pozivanje na Telekom je činjenično netačno i neosnovano. Kao tržišni operater, Telekom se pridržava svih pravila i propisa u svakom zakonodavstvu u kojem posluje. U skladu sa tim, tamo gde su ruski mediji poput Sputnjika i Raša Tudej zabranjeni zbog sankcija, Telekom ih ne emituje i distribuira“, navodi u odgovoru Telekom i dodaje:

„Međutim, u Srbiji proruske medijske kuće nisu zabranjene i imaju nacionalnu dozvolu za emitovanje. Emituju ih svi distributeri medija na tržištu uključujući Junajted Grupu, Jetel i mnoge druge. Telekom se ne može zbog toga izdvojiti i osuditi zbog toga što poštuje srpske zakone. Telekom nije učestvovao ni u otvaranju kancelarija Raša Tudej u Beogradu, niti je omogućio prenos“, poručili su iz Telekoma.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Osim toga, iz ove državne kompanije su istakli da se Raša Tudej Balkan ne emituje preko kabla ili bilo koje druge platforme, te se umesto toga prenosi preko interneta, te upućuju da se to lako može proveriti preko njihovog sajta.

„Ako neko ‘omogućava’ pomenuti prenos, to su onda kompanije Meta grupe, posebno Fejsbuk, Instagram i Tviter. Telekom poziva EU i Vladu Srbije da zajedno rade na političkom nivou na pronalaženju rešenja za borbu protiv dezinformacija, uključujući manipulativne anti-eu narative, bez selektivnog uticaja na tržišne operatere, kao što je predloženo u ovom amandamanu“, zaključuje se u odgovoru Telekoma na amandman poslanika u vezi sa emitovanjem Raša Tudej u Srbiji.

Podsetimo, kako je to prvobitno objavio N1, evroposlanik Vladimir Bilčik tražio je da se Telekom Srbija ne spominje u izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije.

Iako Bilčik nije demantovao niti potvrdio ovu informaciju, njegov dosadašnji rad obeležio je između ostalog i niz propusta u ranijim izveštajima koji su išli „na ruku“ vlastima u Srbiji. Bilčik je „zaboravljao“ da uključi Jovanjicu, Krušik ili Savamalu, a Telekom je samo nastavak tog niza.

Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Kako je naveo N1, na osnovu svojih izvora iz Evropskog parlamenta, dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju EP o napretku Srbije, zapravo je predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana.

Pročitajte još...

„Deo o medijima i Telekomu Srbija, ostao je u tekstu amandmana na nacrt izveštaja“, navodi izvor N1 iz Evropskog parlamenta.

Iako je Bilčik pokušao to da isključi iz izveštaja, poslanici Evropskog parlamenta (EP) kroz posebne amandmane tražili su da se posebne Telekom.

O tome šta su evroparlamentarci tražili u amandmanima čitajte u odvojenoj vesti.

Bonus video: Marinika Tepić: Još ću da pomislim da Bilčika plaćaju Telekom i Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare