Ne davimo Beograd
Ne davimo Beograd Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Pokret Ne davimo Beograd se zahvaljuje svim organizacijama i pojedincima na podršci u trenucima kada se nalazimo na udaru najbrutalnijih laži režimskih tabloida i narodnih poslanika SNS da smo podmetnuli požar na deponiji u Vinči, saopštio je ovaj pokret.

Saopštenje Ne daviomo Beograd prenosimo u celosti:

„Ovakva vrsta optužbi, laži, podmetanja i uopšte stvaranja atmosfere linča prema onima koji ukazuju na probleme u našem društvu je sve učestalija, ali ne smemo nikada dozvoliti da se na nju naviknemo. Smatramo da je važno da kao društvo reagujemo i ne dozvolimo da laži, podmetačine, pritisci i napadi protiv političkih neistomišljenika budu normalizovani.

U svojoj reakciji Politička platforma Solidarnost navela je: “Svesni smo koliko kampanje mržnje koje započinju i vode režimski tabloidi iskrivljuju stvarnu sliku i dovode u opasnost aktiviste i aktivistkinje koji godinama ukazuju na neadekvatno vođenje deponije u Vinči.” uz podršku pokretu Ne davimo Beograd.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) osudio je istupe narodnih poslanika i pojedinih medija u kojima su iznete neosnovane optužbe na račun pojedinaca i organizacija da su odgovorni za podmetanje požara na deponiji u Vinči i između ostalog porušio: “Dužnost je slobodnih ljudi, a posebno udruženja koja se zalažu za vladavinu prava, da pokažu solidarnost sa pojedincima i organizacijama koje su žrtve neosnovanih optužbi, bez obzira na njihovo političko opredeljenje ili drugo svojstvo.”

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA je osudila “neodgovorne i neosnovane optužbe protiv inicijativa i aktivista u vezi s požarom na deponiji u Vinči. Odgovor na kriznu situaciju u kojoj je ugroženo zdravlje ogromnog broja građana ne smeju da budu pokušaji politikantskih skandala. Potrebne su nam pouzdane i stručne reakcija institucija, a ne morbidan senzacionalizam koji se širi iz zaštićenosti poslaničkim imunitetom.”

Fondacija Slavko Ćuruvija poručila je da “Krizne situacije koje ugrožavaju zdravlje građana zahtevaju hitne, pouzdane i precizne informacije. U slučajevima poput požara u Vinči, institucije moraju građanima da prenesu jasna uputstva za ponašanje. Neutemeljeni tabloidni napadi na aktiviste koji, umesto medija – pa i javnog servisa – informišu građane o posledicama požara u Vinči su još jedna sramna zloupotreba propagandne mašinerije za prebacivanje sopstvene odgovornosti. Umesto da se bavi opasnim podmetačinama kroz svoje „medije“, pozivamo gradsku vlast da omogući građanima da dođu do svih neophodnih informacija o situaciji u Vinči, kvalitetu vazduha u Beogradu i smernicama kako da se ponašaju.”

Komitet pravnika za ljudska prava – Yucom je pružio podršku Ne davimo Beograd uz poruku: “ Opasne insinuacije da su aktivisti podmetnuli požar na deponiji u Vinči ugrožavaju pravo na slobodu i bezbednost i slobodu izražavanja! Dodatan pritisak predstavljaju izjave poslanika SNS.”

Na društvenim mrežama podršku Ne davimo Beograd u borbi protiv režimskih laži pružili su brojni pojedinci, a neki od njih su i Rodoljub Šabić, Dragan Todorović, nezavisni odbornik u skupštini opštine Stari grad Marko Živković, umetnica Minja Bogavac, muzičarka Sajsi MC, kao i mnogi drugi“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar