Vjosa Osmani Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran za zaustavljanje autobusa sa putnicima sa Kosova, na graničnim prelazima sa Srbijom. Prema njenim rečima, Srbija se sveti građanima Kosova zbog ishoda glasanjau Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (SE).

„Srbija uzvraća po građanima Kosova, dan posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE, držanjem talaca na graničnim prelazima, zastrašivanjem, oduzimanjem dokumenata i oduzimanjem hrane“, napisala je ona na platformi „Iks „(X).

Kako je istakla, „za ovo je odgovoran jedan čovek- Vučić“.

Predsednica Kosova ; je pozvala međunarodne partnere na brzu akciju.

Kosovske vlasti saopštile su u sredu da je Srbija zaustavila autobuse sa putnicima sa Kosova, na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom. ; To se dogodilo samo dan nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE za članstvo Kosova u ovoj medjunarodnoj organizaciji.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je o blokadi autobusa i vozila sa građanima Kosova na graničnim prelazima u Srbiji obavestilo zemlje velike petorke (Kvinte) i institucije Evropske unije.

U saopštenju je izrazilo očekivanje da će ta situacija uskoro biti okončana.

Ministarstvo je u navelo da su, pored prelaza sa Hrvatskom i Mađarskom, vozila i građani zadržani i na prelazu Bela zemlja, između Kosova i Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova ponovilo je apel da građani ne treba da prolaze kroz Srbiju, jer je postupak Srbije okarakterisan „kao osveta posle neuspeha lobiranja protiv glasanja u Parlamentarnoj skupštini SE za članstvo Kosova“.

Istovremeno Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je objavilo da su navodi o zadržavanju autobusa „neosnovani“ i da policija „nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu“ sa teritorije Kosova.

„U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu“, naveli su iz MUP-a Srbije.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare