Vjosa Osmani Foto: Printscreen/N1

Predsednica Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju za finansijsku i političku podršku, obuku i naoružanje "terorističke i paramilitarne grupe", koja je 24. septembra napala Kosovo i pokušala da izvrši aneksiju severa "u stilu Krima", zbog čega je zatražila izručenje odgovornih za taj napad.

Srbija je očekivala aneksiju severa Kosova u stilu Krima, ali su je iznenadili odlučnost i profesionalnost kosovske policije, rekla je Osmani na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ona je navela tvrdnje da „terorističke grupe Civilna zaštita i Severna brigada“ dobijaju finanijsku podršku Srbije, na Pasuljanskim livadama su obučavani, a naoružanje zaplenjeno samo tog dana dovoljno je za 400 ljudi i mođe se proizvesti samo u srpskim fabrikama.

Osmani je naglasila i da je Milan Radoičić, koji je priznao učešće u sukobu u Banjskoj, najbliži saradnik i saveznik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i slobodno se šeta Srbijom.

Srbija vidi nasilje kao rešenje za sve, rekla je Osmani, koja je kritikovala Beograd, jer je proglasio dan žalosti zbog trojice Srba koji su poginuli u sukobu u Banjskoj.

Suvereno i slobodno Kosovo je najveći usped i svedočanstvo šta demokratije mogu da učine protiv autokratskih i genocidnih režima, istakla je ona.

Osmani je ocenila da se posle 24. septembra sve promenilo, a sve je ostalo isto – Kosovo je predano zaštiti suvereniteta, vladavine prava i demokratije, dok Srbija nastavlja da destabilizuje region.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi što više teritorije, ukazala je Osmani i istakla da pravdanja Beograda za napad u Banjskoj kao posledicu pritiska i terora nije tačno, već taj događaj odslikava refleksiju srpskog apetita za nestabilnošću i teritorijom. Osmani je ocenila da je Kosovo dom svih manjinskih naroda kao što je i njen, dodajući da postoji snažan ustavni i zakonski okvir za zaštitu kosovskih Srba.

Srpski jezik ima status zvaničnog jezika, obrazovanje i usluge su na srpskom jeziku. Kulturno nasleđe SPC uživa poseban nivo zaštite, a postoje i specijalne zone sa visokim nivoom bezbednosti, konstatovala je Osmani i istakla da ako se negde može govoriti o etničkom čišćenju treba videti Preševsku dolinu u Srbiji gde je na delu pasivizacija adresa Albanaca.

Osmani je ponovila da je Kosovo žrtva agresije Srbije, koja teroriše i Srbe koji žive na severu da se ne bi integrisali. Ona želi kosovsku teritoriju, koju nikad neće dobiti. Mi smo konstruktivna strana u dijalogu, Srbija je ta koja ne primenjuje dogovore, ocenila je kosovska predsednica.

Mi želimo brzu primenu Briselskog sporazuma na fer i balansiran način. Kosovo želi miovne razgovore, a oni su se opredelili za silu. Srbija želi rat, a mi im to nećemo dozvoliti, jer demokratija i mir uvek prevladaju, zaključila je Osmani.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare