Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je večeras da Beograd nije imao nikakve veze sa oružanim sukobom koji se dogodio 24. septembra u selu Banjska, uz ocenu da bi trenutno najracionalniji pristup bio da Kfor preuzme punu odgovornost za bezbednost Srba na severu Kosova, da se strane vrate dijalogu, a lokalni izbori na severu održe što pre.

Kriza na Kosovu je tragično, ali predvidljivo, eskalirala 24. septembra kada je došlo do oružanog sukoba između grupe naoružanih Srba sa Kosova i policijskih i paravojnih formacija iz Prištine u selu Banjska i okolini, rekla je Brnabić na današnjoj polugodišnjoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Istrage su u toku kako bi se dali svi odgovori i rasvetlile sve nejasnoće u vezi sa ovim događajima, uključujući i način na koji su dva od tri preminula Srbina izgubila živote, rekla je ona, navodeći da je „izgleda bilo hladnokrvno pogubljenje pošto su se predali“.

Odgovorno tvrdim da ni Beograd, ni bezbednosne strukture Srbije nisu imale nikakve veze sa ovim događajem i spremni smo da međunarodnoj zajednici pružimo sve informacije i dokaze koji su danas dostupni da potvrdimo ovu izjavu, naglasila je Brnabić.

Brnabić je izrazila žaljenje zbog gubitka ljudskih života, uz nadu da se to nikada više neće ponoviti.

Događaji u Banjskoj su, nažalost, logična posledica vladavine straha i terora koju je Priština odlučila da sprovede, uprkos jasnim zahtevima međunarodne zajednice za deeskalaciju, upravo računajući na to da će miran otpor srpskog naroda na severu Kosovu i Metohiji postati nešto više, ocenila je ona.

Kontinuirano i iznova izražavamo zabrinutost zbog opasnosti koje mogu proisteći iz odbijanja Prištine da ispuni obaveze preuzete u dijalogu sa Beogradom, uz posredovanje EU, napomenula je Brnabić i predočila da je trenutna situacija na terenu je neizbežna posledica niza više od 12 jednostranih akcija Prištine.

Raseljeni Srbi ne mogu da se vrate na Kosovo, a kad pokušaju, muškarci budu uhapšeni, a ženama se preti. Oni Srbi koji su ostali, svakodnevno žive u strahu i nesigurnosti. Priština u suštini želi da oni odu i to jasno pokazuje, jer je 11 odsto srpske zajednice je već otišlo, naglasila je premijerka Srbije.

Da budemo potpuno jasni, navela je ona, ono o čemu svedočimo je kampanja tihog etničkog čišćenja.

Brnabić je ocenila da su svi dosadašnji dogovori iz dijaloga su brutalno prekršeni, a represivne i etnički motivisane akcije pažljivo su sračunate da izazovu reakcije Srba na severu Kosova, da bi se kasnije iskoristile za nastavak i intenziviranje odmazde i terora.

Ana Brnabić Foto: Printscreen/RTS

U ovom trenutku, najracionalniji pristup bi bio da KFOR, u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 SB UN, privremeno preuzme punu odgovornost za bezbednost na severu Kosova, a UNMIK bi mogao da odigra značajnu ulogu u ovom procesu, naglasila je premijerka.

Dijalog je, po njenoj oceni, jedini način da se reše problemi Kosova i Metohije.

Mogu samo da kažem da će Beograd i pored svih poteškoća ostati privržen, rekla je Brnabić i pozvala na što brže održavanje novih lokalnih izbora na severu.

To očekuju Srbi na Kosovu i Metohiji, a to su svi u međunarodnoj zajednici preporučivali i ukazivali na tu potrebu.

Cilj Srbije je primena svih prethodnih sporazuma, odnosno Briselskog sporazuma i uspostavljanje Zajednice srpskih opština u skladu sa sporazumom potpisanim 2015. godine. Tražimo bezbednost za naše ljude, istakla je Brnabić.

Ona je ocenila i da administracija u Prištini ima tri poruke za Srbe – „ako ste otišli ne vraćajte se, ako ste ostali – idite“, dok je treća da „postignuti sporazumi neće biti sprovedeni, a ti sporazumi, ili deo sporazuma koji su sprovedeni, biće poništeni, rastavljeni ili blokirani“.

Prema njenim rečima, krajnje je vreme za uspostavljanje ZSO, jer je to nezaobilazan element na kome počiva implementacija bilo kojih daljih sporazuma.

Brnabić je podsetila i da Priština od 14. juna direktno krši Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) zabranom kretanja robe srpskog porekla, što za posledicu ima da srpsko stanovništvo sve teže dolaze do hrane i lekova.

Ključni događaj, ukazala je ona, od kojeg je sve nepovratno krenulo ka sveobuhvatnoj destabilizaciji bili su lažni lokalni izbori održani u aprilu, u četiri opštine na severu Kosova.

Brnabić je podsetila na situaciju koja je usledila posle tih izbora, sukobe, kao i poziv EU za deeskalacijom od 3. juna.

„Od 3. juna, kada je EU zahtevala hitnu deeskalaciju, Priština je preduzela ukupno 23 eskalirajuća koraka na severu , a ukupno 24 Srbina su uhapšena otkako je EU zahtevala hitnu deeskalaciju“, istakla je Ana Brnabić.

Ona je kao primer „brutalne provokacije“ navela i kada je kosovska policija 28. juna na državni praznik Vidovdan tri puta zaustavila automobil u kojem je bio Danilo Vučić, sin predsednika Srbije.

Dok se dijalog nastavlja, a mi tražimo kompromis koji će obezbediti dugoročni mir i stabilnost, istorijsko pomirenje između Srba i Albanaca, rekla je premijerka Srbije, uputivši apel međunarodnoj zajednici da pomogne građanima Kosova.

Pomozite ljudima koji žive na Kosovu, Srbima kao i ostalim nealbancima, da žive u miru, uživaju osnovne slobode, sigurnost i sigurnost bez stalnog zastrašivanja i progona, pozvala je Brnabić međunarodnu zajednicu.

Ona je istakla da se Srbija zalaže i čvrsto veruje u principe međunarodne vladavine prava i Povelju UN, zbog čega će nastaviti da poziva na puno poštovanje Rezolucije 1244.

Moramo biti u stanju da stvorimo bolju, prosperitetniju budućnost za mlađe generacije. Moramo biti dovoljno hrabri da rešimo sva otvorena pitanja, ma koliko ona bila teška. Ali, za to nam je potreban posvećen i pošten partner. Hajde da zajedno preduzmemo korake da sprečimo da kriza potpuno izmakne kontroli, rekla je Brnabić.

***