Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je da opozicione parlamentarne stranke ne prihvataju odlaganje lokalnih izbora, tako da ostaje da datum njihovog održavanja bude 17. oktobar.

Osmanijeva je rekla da, uprkos preporuci Instituta za javno zdravlje o negativnom uticaju izbora na epidemijsku situaciju, opozicione stranke nisu bile za odlaganje izbornog procesa.

„Jedini način za odlaganje izbora je postizanje sporazuma između vlade i opozicije“, rekla je Osmanijeva na konferenciji za medije u Prištini, nakon sastanka sa predstavnicima vladajućih i opozicionih stranaka.

„Poštujem stav političkih partija, ali se ne slažem sa njima. Najduže odlaganje izbora bilo bi dva meseca, kako bi zdravstveno osoblje imalo vremena da kontroliše situaciju“, objasnila je Osmani.

I predsednik vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da je za odlaganje izbora, kako ne bi došlo do novog talasa zaražavanja, ali da će se poštovati svaka doneta odluka.

„Neće se glasati jednom, imaćemo i drugi krug. S obzirom na sve ove elemente, bilo bi mudrije da se poštuje procena profesionalaca Instituta za javno zdravlje“, naveo je Kurti.

Predstavnici opozicionih stranaka su kazali da su protiv odlaganja izbora, okrivivši vladu za loše rukovođenje epidemijskom situacijom na KiM.

„U trenutnoj situaciji, dao sam predlog za skraćenje izborne kampanje i kako ste obavešteni, dobio sam odgovor od ABK -a i DPK -a. Nisam dobio odgovor od Kurtija. Odlučili smo kao DSK da vodimo kampanju pet dana ili da je uopšte ne bude. Nije bilo dogovora o odlaganju izbora i ovo je dobar dan za demokratiju“, rekao je Ljumir Abdudžiku, predsednik Demokratskog saveza.

Predsednik Demokratske partije Memlji Krasnići rekao je da pored zdravlja građana, treba da postoji i demokratsko zdravlje, dodajući da veruje da neće biti odlaganja izbora.

BONUS VIDEO: Merkel: Nemačka će dati pola miliona evra za Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar