Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da su se delegati tadašnje Skupštine 1990. odlučili za istorijsko pravo, koje je za narod Kosova bilo decenijama uskraćeno.

„Temelji naše države čvrsto stoje na vašoj odluci da odbijete nasilje i da predstavljate vrednosti slobode kroz deklaraciju od 2. jula. Poštovani poslanici, dragi delegati od 2. jula, dragi građani, danas je Kosovo slobodna i suverena država na granicama od 17. februara i takva će ostati zauvek. Već je međunarodno priznata od većine država članica Ujedinjenih nacija, jasno orijentisana ka evroatlantskim integracijama i u stalnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i sa slobodnim evropskim zemljama i narodima, jača iz dana u dan svoj međunarodni subjektivitet prema ovim principima i održavanjem ovih prijateljstava“, rekla je predsednica Osmani.

Ona je rekla da je ustavna deklaracija od 2. jula artikulisala volju građana Kosova za slobodom i to na velikoj istorijskoj prekretnici.

„Kao predstavnik jedinstva naroda, u potpunosti prepoznajući i poštujući doprinos tadašnjih delegata, nastaviću da pozivam sve institucije zemlje, svakog političkog predstavnika da podrže političke akcije upravo na primeru koji daju ovi delegati, na primeru koji je davalo tadašnje zakonodavno telo ove Skupštine, koji su jasno artikulisali volju građana i bili njihov glas, ali i obnovili našu stratešku orijentaciju uvek ujedinjenu oko zalaganja za slobodu“, rekla je Osmani.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar