Vjosa Osmani Foto:Nicolas Landemard / Zuma Press / Profimedia

Predsednica Kosova Vljosa Osmani je na šestoj konferenciji ambasadora u Prištini govoreći o izazovima sa kojima se spoljna politika Kosova suočila ove godine navela da je jedan od njih to što je Srbija nastavila blokidanje daljih priznanja, piše prištinska Koha ditore.

Osmani je rekla da je Kosovo osporavano u četiri pravca.

„Srbija je nastavila sa aktivnim delovanjem protiv naše međunarodne pozicije, kroz koruptivne kampanje blokiranja novih priznanja i blokiranja članstva u međunarodnim organizacijama. Borili smo se protiv ovih akcija Srbije zajedno sa državama saveznicama, preduzeli smo konkretne korake ka stvaranju komunikacionih kanala sa državama koje ne priznaju, a ove godine, kao što znate, podneli smo zahtev za članstvo u Savetu Evrope i članstvo u EU“, rekla je Osmani, a prenosi Koha.

Ona je navela da je drugi izazov delovanje Srbije na severu protiv ustavnog poretka Kosova.

„Pretnjama, prinudom, napadima, ali i zavođenjem u nekim slučajevima, gurani su Srbi na severu da napuste institucije Kosova. Ove akcije imaju za cilj destabilizaciju zemlje i stvaranje institucionalnog vakuuma na severu“, rekla je ona.

Međutim, kako je dodala, teritorijalne pretenzije Srbije u odnosu na Kosovo nikada neće biti realizovane.
„Ovim će se naše akcije samo povećati na uspostavljanju vladavine zakona i reda u svakom kutku teritorije Kosova“, istakla je Osmani.

Ona je dodala da je treća blokada procesa dijaloga od strane Srbije, nesprovođenje dogovora, poput onog za osobe nestale nasiljem i sporazuma o energetici.

„Uprkos izazovima, Kosovo je bilo konstruktivna strana i uključena u dijalog. Konačni sporazum mora biti zasnovan na međusobnom priznanju, poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Kosova”, navela je Osmani.

Ona je rekla da je četvrti izazov ruska invazija na Ukrajinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno mogućnost da Srbija otkriej koje zemlje su povukle svoje priznanje nezavisnosti Kosova.

***

BONUS VIDEO: Nenad Rašić iz PDS-a: Rekao sam Vljosi Osmani da izbori mogu da posluže samo za podizanje tenzija ali i nasilja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar