Vjosa Osmani Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da je Priština ponudila da ponovljeni izbori u četiri opštine na severu KiM budu realizovani bez odlaganja i u skladu sa zakonskim procedurama.

Ona se danas sastala sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, i sa njim razgovarala o stanju procesa dijaloga, nakon čega je istakla da je potrebno u potpunosti sprovesti sporazume postignute u Briselu i Ohridu, prenosi Reporteri.

Kada je reč o formiranju Zajednice sprskih opština, Osmani je rekla da je “jedina institucija“ koja može da utvrdi da li je ZSO u skladu sa ustavom tzv. Kosova, ustavni sud u Prištini, i izrazila zabrinutost da će biti “izazovno“ implementirati pojedine odredbe vezane za ZSO u praksi.

Osmani je saopštila da je potrebno da EU ukine mere protiv Prištine, ocenivši ih nepravednim jer “stvaraju nedostatak ravnoteže u dijalogu“.

Lajčak je nakon sastanka poručio da je bilo malog pomaka u normalizaciji odnosa dveju strana, i dodao da više nema potrebe postavljati pitanje “šta i kako treba da se radi“, već “kada“ se nastavlja dijalog i kada će doći do normalizacije odnosa.

Lajčak se danas takođe sastao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sa kojima je razgovarao o implementaciji Briselskog i Ohridskog sporazuma, kao i održavanju izbora u četiri opštine na severu KiM.

***
BONUS VIDEO: Dijalog Beograda i Prištine u Briselu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar