Vjosa Osmani Foto:Loock franois / Alamy / Alamy / Profimedia

Predsednica Kosova Vjosa Osmani reagovala je na, kako je rekla, "pretnje srpskih političara Kosovu", koji su poručili da će razmotriti slanje 1.000 bezbednosnih snaga na Kosovo ocenom da na teritoriji Kosova nikada neće biti policajaca i vojnika iz Srbije. "Hegemonistički san Srbije nikada se neće ostvariti", napisala je Osmani na Fejsbuku.

Dodala je da „otvorena pretnja policijskom i vojnom agresijom iz Srbije dokazuje da se hegemonistički mentalitet nastavlja u toj zemlji“, dok je dodala da srpske policije i vojnika nikada neće biti na teritoriji Kosovo.

„To se mora odbaciti i jasno suprotstaviti od čitavog demokratskog sveta, koji je 1999. zadao najjači udarac ovakvom načinu razmišljanja“, napisala je kosovska predsednica.

Ocenila je da sinoćnje ranjavanje pripadnika kosovske policije krivično delo i usmereno protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova kao i protiv delovanja za vladavinu prava.

„Takođe, napadi na novinare predstavljaju flagrantno kršenje prava na slobodno informisanje. Počinioci ovih akata moraju hitno biti privedeni pravdi, a pravosudne institucije moraju odmah reagovati“, napisala je Osmani.

Dobri poznavaoci bezbednosnih kretanja na Kosovu ističu da se radi o praznim pretnjama iz Srbije jer dozvolu za ulaza bezbednosnih snaga Srbije na Kosovu prema rezoluciji SBUN i Kumanovskom sproazumu daje jedino komandant KFOR-a.

Prema njima, u sadašnjoj situaciji ali i uopšte tako nešto je nemoguće da se dozvoli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar