Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da je Kosovo uvek spremno za dijalog, ali ne i za dijalog tipa predsednika Kosova Hašima Tačija koji, kako je navela, sam po sebi uključuje tajne pregovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i otvaranjem tema i opasne avanture za mir i stabilnost u regionu.

Osmani je posle sastanka Predsedništva Skupštine Kosova rekla da bi Tači umesto što pokušava da preuzme nadležnosti vlade, trebalo da se jednom zauvek izjasni o bitnom pitanju, da li garantuje da više nikada i nigde neće staviti na sto „milimetar od teritorije Kosova“.

„Takođe bi trebalo da bude razjašnjeno da li je odustao od svoje i Vučićeve ideje, opasne ideje korekcije granica. Jer takve ideje ne samo da dele Kosovo i uništavaju teritoriju već su u suštini suprotne projektu za nezavisnu i suverenu državu i Kosovo nije spremno za takav dijalog“, kazala je Osmani.

Govoreći o svojoj budućnosti u politici, ona je rekla je da su „njena politička budućnost bili i biće određeni od strane građana Kosova“.

Na pitanje da li će biti deo pregovaračkog tima, predsednica parlamenta je navela da odluka Ustavnog suda pojašnjava da Kosovo u pregovorima predstavlja Vlada, dok će se kao Skupština obezbediti jak nadzor dijaloga, koji ranije nije bio prisutan.

Ona je dodala da je Skupština Kosova u rezoluciji o dijalogu sa Srbijom ove godine odredila crvene linije koje ne smeju da se dovedu u pitanje, a to su teritorijalni integritet zemlje, suverenitet i unutrašnje ustavno uređenje Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare