Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su da manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume da bude uvršćen u program "Sedam najugroženijih spomenika" Evrope.

Oni su tu ocenu poslali organizaciji Evropa Nostra, koja deluje u oblasti kulturnog nasleđa i koja je  uvrstila manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu.

Pismo Osmani i Kurtija Evropa Nostri upućeno je u martu, saopštilo je Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova koje je danas to pismo i objavilo.

„U okviru sistema kulturne baštine, spomenik ima poseban značaj i izvanredne kulturne vrednosti. Međutim, ova nominacija ne ispunjava najvažniji kriterijum vašeg programa, onaj koji je povezan sa argumentovanjem ozbiljne opasnosti koja preti spomeniku. U nastavku otkrivamo naše argumente koji se zasnivaju na zvaničnim informacijama državnih institucija Republike Kosovo i relevantnim međunarodnim izveštajima“, piše u pismu.

Ocenjeno je da nije tačno da je pristrasan i neprihvatljiv jezik koji se koristio kada se govorilo o, kako su rekli, navodnim napadima na manastir.

„Izraz ‘lokalni ekstremisti’ namerno je preterana oznaka, dok je navodni napad terorističke organizacije ISIS potpuno neutemeljen. Ovaj jezik nas navodi na verovanje da tekst za nominaciju nije sledio profesionalnu liniju argumentacije i da je političkim i propagandnim opterećenjima odstupio u sadržaju. Najbolji dokaz je nedostatak pouzdanih izvora na kojima se zasnivaju ovi tendenciozni nalazi“, navodi se u pismu.

Osmani i Kurti poručili su toj organizaciji da su sa „dubokom zabrinutošću prihvatili potpuno pogrešnu izjavu“ u tekstu nominacije da je status Kosova nerešen.

„Potvrđujemo da je Kosovo proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. Ovu jednoglasnu izjavu volje naroda Kosova putem svojih izabranih predstavnika takođe je potvrdio Međunarodni sud pravde u julu 2010. Odluka MSP-a je zaključila da je proglašenje nezavisnosti Kosova u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom“, navodi se u pismu.

Ocenili su da ovo nije prvi slučaj kada se „program koristi kao sredstvo za pomeranje napred skrivene i nimalo principijelne agende, koja nema nikakve veze sa kulturnim nasleđem“.

„Ako prođe, ovo će biti vrlo opasan presedan. Ekstremna politizacija kulturnog nasleđa ne služi pravim ciljevima, već posebnim interesima država koje zloupotrebljavaju evropske i međunarodne platforme kulturne saradnje u službi mira i opšteg prosperiteta“, dodali su oni.

Osmani i Kurti istakli su da manastir Dečani nema, niti treba da ima bilo kakvu vezu sa dijalogom između Kosova i Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar