Pravi diplomatski skandal izazvao je ministar policije Bratislav Gašić, kada je na sednici parlamenta rekao da je ubica Olivera Ivanovića pod zaštitom nemačkih organa. Nakon reakcije zvaničnog Berlina, Gašić je sutradan u Skupštini rekao da nije optužio Nemačku, već da je njegova izjava u steno beleškama preneta bez znaka pitanja. Sa te sednice, stenogrami su kasnili čak pet dana, da bi potom bila objavljena cenzurisana verzija. Kašnjenje transkripta sa skupštinskih sednica više neće biti izuzetak, jer je zvanično najavljeno da će ubuduće biti objavljivani tek dan kasnije.

Govor ministra policije Bratislava Gašića u parlamentu o ubici Olivera Ivanovića izazvao je lavinu reakciju, a najoštrija je stigla iz Berlina. U vreme dok se na sednici Skupštine raspravljalo o njegovom razrešenju, Gašić je rekao da su službe Republike Srbije ustanovile ko je ubica Ivanovića.

“Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom u ovom trenutku taj čovek, da nam daju podatke”, rekao je ministar policije.

Nije se dugo čekalo na reakciju zvaničnog Berlina. Prvo je reagovala Ambasada Nemačke u Beogradu, koja je “kategorički odbacila optužbu” da je ubica Olivera Ivanovića pod zaštitom nemačkih vlasti.

Bratislav Gašić Foto: FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

“Savezna vlada nije primila zahtev srpskih vlasti po ovom pitanju“, navodi se u odgovoru Ambasade na upit N1, a sličan odgovor stigao je i od nemačke vlade, koja je zatražila objašnjenje.

Dan kasnije, Gašić je pokušao da se “vadi”, pa je takođe u parlamentu rekao da nije optužio Nemačku da štiti ubicu Olivera Ivanovića, već da je njegova izjava u stenografskim beleškama „preneta bez znaka pitanja“ koji joj daje drugačiji smisao.

Uvidom u video snimak, nije baš najasnije gde je u spornom govoru Gašića mogao da se stavi znak pitanja. Ipak, na steno beleške sa sednice koja je tada održana (22. jun) čekalo se čak pet dana.

Zvaničnog odgovora na pitanje zašto se na njih čekalo toliko dugo nije bilo. Ipak, kako je prenela Beta, Odeljenje za odnose sa javnošću obavestilo je skupštinske izveštače da agencijski novinari koji rade u novinarskoj sobi više neće u toku dana dobijati stenograme sa sednice, već će čitav transkript biti objavljivan na sajtu tek narednog dana. Iz te skupštinske službe rečeno je da je razlog za ovakvu odluku “nedostatak kapaciteta”.

Do sada su steno beleške stizale u novinarsku sobu na papiru, oko sat i po nakon izgovorenog u sali.

Cenzurisani transkripti

Kako će ovaj potez parlamenta uticati na izveštavanje novinara, može se samo nagađati, a ishod bi mogao biti i cenzura. Upravo to je bio slučaj sa verzijom transkripta sa sednice održane 22. juna, a koji je objavljen pet dana kasnije.

Foto: Otvoreni parlament

Organizacija “Otvoreni parlament” saopštila je da u „redigovanoj“ verziji transkripta rasprave od četvrtka, koja je na sajtu Narodne skupštine objavljena u utorak, 27. juna, nema rečenice koju je, dobacujući tokom izlaganja narodnog poslanika Zorana Zečevića, izgovorio narodni poslanik Nebojša Bakarec: „Ubijaš penzionere u Aranđelovcu”.

Foto: Otvoreni parlament

“Šokirani skandaloznom odlukom rukovodstva Narodne skupštine da se lažima i cenzurom koriguju zvanični transkripti skupštinskih sednica kako bi se iz njih počistili tragovi verbalnog nasilja kojem pribegavaju poslanici većine, zahtevamo momentalni prekid te apsolutno nedemokratske, neparlamentarne i neetičke prakse… U svakoj funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji bi odgovorni za takav skandal snosili posledice i bili smenjeni sa skupštinskih funkcija”, navedeno je u saopštenju.

Zoran Gavrilović, izvršni direktor Birodija, navodi za “Novu” da mu je sve ovo “tragično”, jer živimo u vreme kada je moguće vratiti snimak na televiziji i videti šta je rečeno na sednici.

Foto: Medija centar Beograd

“Ministar je izbacio priču o ubistvo Olivera Ivanovića i to u situaciji kada se raspravlja o njegovoj moralnoj odgovornosti u slučaju dva masakra. Ovo je korišćenje slučaja ubistva Olivera Ivanovića koji nije završen. To je spinovanje. Ako već imaju dokaze, zašto nisu podigli optužnicu”, kaže Gavrilović.

Upitan da prokomentariše slučaj cenzurisanja u steno beleškama objavljenim na sajtu parlamenta 27. jula, on navodi da ti dokumenti verovatno imaju pravnu snagu.

“Steno beleške verovatno mogu da budu dokaz na sudu, a ukoliko su menjane to za sobom može da vuče neke prekršajne ili krivične sankcije”, zaključuje Gavrilović.

BONUS VIDEO Gašić: Znamo ko je ubica Olivera Ivanovića