Foto: Miljana Isailović/Nova.rs, Privatna arhiva

Osnovni sud u Nišu, prvostepenom presudom prihvatio je tužbu Vedrana Ivanovića, zeta gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i osudio narodnog poslanika Narodne stranke Đorđa Stankovića da Ivanoviću isplati 50.000 dinara za „pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“, kao i da mu nadoknadi sudske troškove u iznosu od 74.800 dinara.

Ivanović je tužio Stankovića jer je na konferenciji za novinare izneo tvrdnju da je gradska vlast svojim zaposlenima kao pomoć dodelila 40.000 dinara, dok je Sotirovski svom zetu dodelila stan koji sada izdaje za 400 evra.

Stanković je najavio da će podneti žalbu na presudu Osnovnog suda i kazao da tokom sudskog postupka nije dokazano da je Ivanović oštećen.

„Pretrpljena duševna bol se dokazuje između ostalog veštačenjem, a veštačenje nije urađeno, niti je bilo ko od svedoka na sudu mogao da dokaže da je Ivanović pretrpeo bilo kakvu duševnu bol i povredu ugleda. To nije dokazao ni sam zet gradonačelnice. Žaliću se na presudu, a ukoliko postoji pravda siguran sam da će na Višem sudu biti doneta drugačija presuda“, rekao je Stanković.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

On je istakao da je sudski postupak protiv njega „politički instruisan“.

„Sud je poslužio kao neka vrsta produžene ruke vlasti, kako bi se na neki način poslala poruka da ubuduće ne pominjem gradonačelnicu, članove njene porodice i njene saradnike. To naravno neće uticati na mene i moj dalji rad“, naglasio je Stanković.

U presudi, u koju smo imali uvida, navodi se između ostalog odredbom člana 46 stav 1 Ustava Republike Srbije jemči sloboda mišljenja i izražavanja, ali da je Ustavom određeno da se sloboda izražavanja može zakonom ograničiti ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Ceneći sadržinu izjave date na konferenciji za medije sud nalazi da ista u jednom delu sadrži kritički osvrt na rad gradske uprave u rešavanju insfrastrukturnih problema. U preostalom delu izjave tuženi je izneo činjenični sud da je Dragana Sotorivski svom zetu dodelila stan koji se sada izdaje za 400 evra. Pre iznošenja činjeničnih tvrdnji da tužilac (zet gradonačelnice) stan izdaje za 400 evra, tuženi je bio dužan da pristupi sa dužnom pažnjom što je podrazumevalo da utvrdi istinitost činjenia koje je izneo u predmetnoj izjavi, što je lako proverljiivo, a što tuženi nije učinio. U konkretnom slučaju navedene formulacije iz izjave, umaju potrebnu „lezionu“ sposobnost (spsobnost da povrede ugled i čast) i zato jesu pravno relevatne i osnov za dosuđivanje naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti“, rečeno je u presudi Osnovnog suda.

U konkretnom slučaju, takođe je rečeno u presudi, tuženi je izneo neistinitu tvrdnju da tužilac stan solidarnosti, koji je kupio po pogodnijoj ceni, sada izdaje za iznos od 400 evra, dok je izvedenim dokazima utvrđeno da tužilac u predmetnom stanu živi sa svojom porodicom.

Pročitajte još

„Pominjanjem tužioca kao zeta gradonačlenice u navedenom kontekstu nastupila je posledica u vidu duševnih bolova u ličnosti tužioca, jer se iz iskaza tužioca zaključuje da se radi o licu koje ima subjektivno mišljenje o sebi kao časnom i poštenom čoveku. Svedoci su potvrdili da je tužilac od strane nekih građana nazivan lopovom. posvedočili da da se tužilac povodom članka i pogrdnih komentara loše osećao, da danima nije mogao da se smiri posle toga. da je osećao duševnu bol, da je bio uznemiren i da ga je izjava potresla“, navedeno je u presudi.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Odluka Gradske stambene agencije (GSA) da se na konačnoj rang listi za prodaju takozvanih “socijalnih stanova”, nađe i Vedran Ivanović, zet gradonačelnice Dragane Sotirovski i pomoćnik direktora Apotekarske ustanove Niš, izazvala je veliku buru u niškoj javnosti.

Opozicioni političari i pojedini nevladini aktivisti usprotivili su se tome, međutim, to nije uticalo da Ivanović 2021. godine kupi dvosoban stan u ulici Majakovoskog po subvencinisanoj ceni od 830 evra po kvadratu, dok je tržišna cena stanova u to vreme bila skoro duplo viša.

Gradonačelnica Sotirovski i GSA su, nakon što je objavljena preliminarna rang lista, kazali da gradski stanovi sa beneficiranom cenom nisu socijalni već su “podrška stanovanju”, pa za njih mogu aplicirati svi koji ispunjavaju konkursne uslove. Sotirovski je kazala da se, zato, na rang listi nalaze, osim njenog zeta, i „ljudi na različitim pozicijama, uticajni ljudi, familije, sudije“. Negirala je da je na bilo koji način uticala da se njen zet nađe na listi.

BONUS VIDEO SNS u Nišu penzionere odveli u kafanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar