Beograd/Goran Vesić fb

Predstavnici DJB i Metle, osudili su potez gradske vlasti u Beogradu, koja je prethodne večeri, izražavajući solidarnost sa žrtvama koronavirusa, simbole prestonice obojila bojama Nemačke zastave. Kako navode iz ove dve političke organizacije, reč je o nepromišljenom potezu, s obzirom da je to učinjeno na datum kad je u Drugom svetskom ratu otpočeto bombardovanje glavnog grada Srbije.

Podsetimo, prethodne večeri je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio da su Most na Adi, Savski i Brankov most, palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji osvetljeni bojama Savezne Republike Nemačke.

„Na ovaj način Beograd i Srbija izražvaju solidarnost sa borbom Savezne Repbulike Nemačke sa epidemijom koronavirusa i sučešće svim žrtvama ovog opakog virusa“, stoji na Fejsbuk objavi Gorana Vesića.

Goran Vesić FB/Printscreen

 

Ovakva odluka prestoničkih vlasti nije naišla na odobrenje dela opozicije.

Pokret Metla, koji predvodi Demokratska stranka Srbije, saopštio je danas da je osvetljavanje Beograda u bojama zastave Nemačke na dan njegovog bombardovanja u Drugom svetskom ratu krajnje nepromišljena odluka gradske vlasti.

„Odluka gradskih vlasti da se na dan bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine najznačajniji njegovi simboli osvetle u bojama zastave Nemačke krajnje je nepromišljena i na grub način vređa uspomenu na preko šest hiljada žrtva tog varvarskog čina“, saopštio je Pokret Metla.

Кako je navedno u saopštenju, „izražavanje solidarnosti sa Nemačkom u njenoj borbi sa koronavirusom, ukoliko je uopšte smisleno da se pokazuje na ovaj način, nikako nije smelo da se organizuje na dan kada je rušen Beograd po komandi feldmaršala Aleksandra Lera izrečene rečima ‘gadjajte im biblioteku, da im se seme zatre'“.

DJB: Zašto baš Nemačka?

Pokret „Dosta je bilo“ (ĐB) kritikovao je danas odluku gradskih vlasti da baš na 6. april, kada je u Drugom svetskom ratu Nemačka bombardovala Beograd, pokaže solidarnost sa tom zemljom tako što je sve značajnije simbole grada „obojila“ u boje zastave te zemlje.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, lider ĐB Saša Radulović je rekao da je list Blic objavio da je Beograd u noći između nedelje i ponedeljka, na 6. april, svoje značajne zgrade i objekte „obojio“ svetlima u boje nemačke zastave, u znak solidarnosti sa tom zemljom u borbi protiv korona virusa.

On je rekao da je tog dana, pre 79 godina, Beograd bio sravnjen sa zemljom od nemačkih bombi i da je to bombardovanje, kao i NATO bombardovanje 1999. godine, nešto što nikada ne sme da se zaboravi.

„Naša poruka glasačima Srpske napredne stranke je – preci vam se prevrću u grobovima. Sram vas bilo što ovo podržavate!“, rekao je on.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Radulović je dodao da je baš 6. aprila Beograd mogao da iskaže solidarnost sa nekom drugom zemljom koja se bori protiv korona virusa, poput Francuske, Velike Britanije, Španije ili Amerike.

„Ovako kolonizovani pokazuju kolonizatoru da ih je kolonizovao. Balkan je kolonizovala Nemačka i koristi nas za jeftinu radnu snagu“, rekao je Radulović.

On je dodao da će poslanici ĐJB uputiti i zvanično pitanje kako je moguće da je Beograd iskazivao solidarnost sa Nemačkom baš 6. aprila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram